5th Slovenian Open – 19.12.2015, Vojašnica Edvarda Peperka, Ljubljana

Še eno leto je naokoli. Leto, v katerem je bilo za Kettlebell Lifting narejeno ogromno. Kettlebell Šport Zveza Slovenije je postala uradna in enakovredna članica IUKL (International Union of Kettlebell Lifting), osnovali smo tri nove klube, ki so se priključili naši zvezi, na svetovno prvenstvo smo prvič odpotovali kot sestavljena reprezentanca iz več klubov in tudi na zadnji tekmi v letu postavili rekordno udeležbo tako po številu klubov (6) kot tudi tekmovalcev (31) iz Slovenije.

Slovenian Open je tekmovanje, ki ga vsako leto organiziramo kot zadnji dogodek v letu, prijatelji iz Hrvaških klubov pa nam vsako leto v velikem številu priskočijo na pomoč. Letos so prišli tekmovalci iz štirih hrvaških klubov, prišli pa so tudi tekmovalci iz dveh madžarskih klubov.

Vsako leto delamo na kvaliteti tekem, zato tekme selimo po Sloveniji. Dve leti nazaj smo bili v Škofji loki, lani v Kranju, v privat telovadnicah.

Letos smo se odločili, da naredimo korak naprej. Najeli smo veliko vojaško telovadnico (tukaj gredo zahvale gospodu Cirilu Andoljšku za pomoč) v Ljubljani. Organizacija tekme v tako velikem ambientu, ki ni namenjen dvigovanju uteži je še posebej zanimivo (milo rečeno). Poleg vseh ostalih organizacijskih nalog (registracija, razpored, tehtanje…) je potrebno prinesti še vso opremo (ura, magnezij, platforme, Kettlebelle za tekmovanje in ogrevanje…) ter zaščititi parket.

Po drugi strani pa potem tekmovanje poteka veliko manj stresno, saj so na voljo velike garderobe, veliko WCjev, veliko prostora za ogrevanje in za gledalce (letos vas je bilo presenetljivo veliko, najlepša hvala) ter otroke, ki šibajo gor in dol.

Pravila tekmovanja so bila zaradi kvalitete tako tekmovanja kot tudi tekmovalcev nekoliko prirejena, saj se je tekmovalo 8 minut (in ne 10, kot je v navadi na svetovnih prvenstvih) in pa z lažjimi Kettlebelli. Dekleta so bila tako razdeljena na začetnice, ki so tekmovala z 12kg težkim Kettlebellom in napredne tekmovalke, ki so se pomerile z 20kg težkim Kettlebellom. Pri fantih so se zaćetniki pomerili z dvema 20kg težkima Kettlebelloma, naprednejši tekmovalci pa z dvema 28kg težkima utežema.

Dekleta smo razdelili na dve podskupini, in sicer ki imajo telesno težo nižjo od 65kg in tiste, ki to kilažo presegajo, pri fantih pa je bila meja 90kg.

Vprašanje na mestu je “zakaj?”, vendar je odgovor še bolj na mestu. Po pravili IUKL začetnice tekmujejo s 16kg, profesionalke pa s 24kg težkim Kettlebellom, pri fantih pa začetniki s 24kg, profesionalci pa z 32kg težkim KB. Verjetno je vsem, ki nekoliko bolj podrobno spremljate šport jasno, da ni veliko deklet in fantov, ki so sposobni s “profesionalno” utežjo kvelitetno delati vseh 10 minut, odpadlo pa bi veliko začetnikov, saj sta 16kg za dekleta in 24kg za fante na tem nivoju pretežki uteži.

Tudi v sosedjni Hrvaški, kjer je zveza na višljem nivoju (več klubov, večja pripadnost zvezi…) imajo podobne dogovore, saj nikjer ne piše, da mora biti prav vsaka tekma v skladu z IUKL pravili.

Delitev na manj kategorij po telesni teži pa pomeni, da je več konkurence, kar je dobro. Lahko bi razdelil dekleta na kategorijo kot IUKL, do 58kg, do 63kg, do 68kg in nad 68kg, fante pa do 68kg, do 73kg, do 78kg, do 85kg, do 95kg in and 95kg. Potem bi bili spet vsi prvi in bi medalje izgubline na vrednosti.

Tekma je tako potekala v odličnem vzdušju, prav tako pa je bilo čutiti tremo in tekmovalnost. Drugače je tekmovati če veš da boš osvojil medaljo, kot pa če veš, da se bo treba za odličje potruditi.

Videli smo kar nekaj zanimivoh dvobojev, kjer je bilo na koncu razlike za dve ponovitvni (Maruša in Nastja) ali pa celo eno ponovitev (Borut in Vanja).

Kako dobro delamo, koliko je motivacije med atleti in koliko znanja med trenerji pa se bo pokazalo naslednje leto, saj je cilj zveze in trenerjev, da se organizira velika mednarodna tekma pod okriljem IUKL (in seveda njihovimi pravili).

Rezultati tekmovanja:

Results-Slo5

Comments are closed.

Spletna stran Kettlebell Slovenija © 2010-2017