Brez trening partnerjev, si izgubljen…

trening-partnerji-cb

A kdo posluša Šifrerja… no, jaz tudi ne (več), ampak nekatere so pa zimzelene… Brez prijateljev si izgubljen!

Zadnje čase sem nekaj več pozornosti posvetil powerliftingu, in po brskanju po forumih, spletnih straneh, blogih… naletel na veliko zanimivih informacij, vsaj 20% tudi koristnih… Vedno poudarjam pravilo 80-20, se pravi, 80% časa je šlo za za bull shit, ampak, našel sem tudi marsikaj koristnega. Prav tako mi je zelo veliko pomagal moj prijatelj iz srednješolskih dni, Erni Gregorčič, ki me je kmalu usmeril v prave vode, tam pa sem se moral znajti sam.

Seveda ima vsak svoje načine, kako se motivirati, kako trenirati, kako ciklizirati treninge, ampak, ko si enkrat med elito, se stvari spremenijo. Prav tako, kot začetniku ne boste dali načrta, plana, ki mu sledijo atleti na Master of Sports nivoju, prav tako ne boste dali elitnemu altetu plana, ki ga dela Master of Sports.

Sploh po 10 letih treniranja se stvari kar nekoliko spremenijo. Tudi če stvar preizkušeno dela, se je težko dovolj zmotivirati in jo znova ponovititi. V večini primerov pa plan tako ali tako ne dela, če ga ponovimo večkrat zapored. 

Tako sem, ko že ničkolikokrat v svoji karieri, ubral svojo pot. Že nekaj časa opevam konjugiran sistem treningov, vendar sem šele zdaj dobro dojel stvari. Že prej sem vedel za kaj gre, probaval in preizkušal, ampak zdaj zadevo razumem. 

Pa pustimo sistem pri miru, o tem bo še veliko napisanega in povedanega. 

Veste kako se odnos med atletom in trenerjem spreminja? Veliko ljudi misli, da je atlet vedno atlet in trener vedno trener. No, pa ne gre ravno tako, žal, ali pa tudi…

Najprej je atlet učenec, trener pa učitelj. Potem je atlet atlet, trener pa trener, potem postaneta prijatelja, in na koncu, če se energija poklopi, trening partnerja.

In prav to je tisti, ki daje rezultate na najvišjem nivoju. PRAVI trening partner. PRAVI! 

Koliko imate prijateljev? Tistih pravih! Ne kolegov.. ne “prijateljev”, ampak PRIJATELJEV!

No, točno toliko bo tudi tistih PRAVIH trening partnerjev. Koliko atletov ste kot trener pripeljali do Master of Sports nivoja (pa tu ne gre samo za Kettlebele, če slučajno kak drug športnik bere ta blog. Master of Sports je enako recimo državnemu prvaku v atletiki, ali pa vodilnemu strelcu prve lige v ekipnih športih).

Kadar gre zares, pa naj bo to prijateljstvo ali trening, kaj je tisto, kar dela dobrega trening partnerja najboljšega?

Točnost, motiviranost, zagretost, želja, voljni moment.

Velikokrat vas lahko trening partner spravi ob živce, ni resen na treningih, zamuja, ne da vsega od sebe… TO ni pravi trening partner. Lahko, za kakšen regeneracijski trening, ne pa za treninge, kjer se dela razlika!

Pravi trening partner bo tisti, ki vas bo želel premagati! Ki bo šel še tisti korak naprej, da bo le zmagal, s tem pa iz vas potegnil najboljše, tisto dodatno ponovitev, dodaten meter, dodaten kilogram, dodatno serijo…

Pa mi lahko zdaj naštejete PRAVE trening partnerje? To je proces ki traja, to se ne zgodi čez noč. Lahko se zgodi, da se na enem treningu z nekom ujamete, ampak, ali lahko tako trenirata nekaj let? 

Največkrat lahko to postaneta učenec in učitelj, trener in atlet.. tako bo “partnerstvo” postalo trdno, na zdravih temeljih in s pravimi rezultati!

Velikokrat se lahko trener od svojega učenca tudi česa nauči, skupaj kaj ugotovita, vendar NIKOLI ne zamenjata funkcije! Trener vedno ostane trener. 

Prav zato smo v Sloveniji zelo uspešni do določenega nivoja! Imamo odlične trenerje, res, na vseh področjih, pridemo do nivoja “master of sports” (v navednicah zato, ker govorim za vse športe), potem pa ni koraka naprej, ker trenerji ne spustijo atletov zraven in pa zato, ker atleti prehitro dobijo krila in mislijo da vedo več od trenerja.

Prav zato pa nam v Kettlebell Liftingu uspeva biti v svetovnem vrhu! Ker že tako dolgo treniramo skupaj, ker je postavljen sistem, ker se vsak zna prilagoditi (no, skoraj vsak), ker lahko prav zaradi naše majhnosti (če le ne v glavah) skupaj treniramo in se dopolnjujemo. 

Ja, brez prijateljev, si izgubljen!

 

Comments are closed.

Spletna stran Kettlebell Slovenija © 2010-2017