Cross Training

Pomembno: Ne mešat Cross Training s CrossFit! (Upam, da zaradi besede Cross ne bom fasal tožbe na dom, saj zdaj CF scena to zelo rada prakticira)

Cross Training je nastal dolgo pred CF, tako da beseda Cross niti ni tako nova, ne v fitnes sceni, ne kje drugje.

Kaj je Cross Training?

Cross Training je način treniranja, ki ga uporabljamo za vzdrževanje splošne fizične pripravljenosti (predvsem cardiovaskularna in mišična vzdržljivost) v obdobju, ko zmanjšamo obseg treniranja primarnega športa oziroma discipline.

Ta faza po navadi nastopi zaradi poškodbe (v obdobju rehabilitacije) oziroma po končani sezoni. Takrat nam ta faza služi kot aktvini počitek.

Cross Training lahko drastično zmanjša možnost nastajanja poškodb med sezono, saj je za tak način treniranja značilno, da uporabljamo drugačna orodja, drugačne vzorce gibanja, druge mišice pod različnimi koti, kot pa ko se specifično pripravljamo na tekmo.

Tako lahko preprečimo obrabo mišic (razmerje agonisti – antagonisti), tetiv, kit in sklepov. Zelo pomembno pa je, da je Cross Training zanimiv, saj tako ostanemo visoko motivirani in ne pride do zasičenosti že pred tekmovalno sezono.

Jasno je, da moramo tudi Cross Training prilagoditi primarnemu športu, s katerim se atlet ukvarja. Atleti, ki nastopajo v primarno vzdržljivostnih disciplinah (kolesarji, tekači, plavalci, triatlonci) bodo seveda poudarek v Cross Trainingu dali na vzdržljivost.

Cross Training za kolesarja je lahko že tek na smučkah v času zimske sezone, oziroma za tekača je lahko plavanje v notranjem bazenu v hladnih zimskih dneh.

Če je naš cilj vzdrževati (oziroma povečati) VO2max, potem moramo Cross Training delati na dovolj visoki intenzivnosti, v dovolj dolgih intervalih in seveda z dovolj dolgim počitkom, da zadostimo pogojem, ki so potrebni za dosego cilja.

Prav tako moramo vse našteto upoštevati, če želimo trenirati v območji laktatnega praga (oziroma povečevati, izboljšati laktatni prag).

Pomembno je, da ločimo med dvema oblikama Cross Traininga:

Nadomestni (večinoma ga izvajamo v fazi aktivnega počitka in po poškodbi) ter pa specifični, ki večinoma sledi fazi pridobivanja maksimalne moči, kadar le to želimo pretvoriti v vzdržljivost (specifična mišična vzdržljivost).

Pri Kettlebell Liftingu je Cross Training KLJUČNEGA pomena, saj lahko zaradi ponavljajočega se vzorca gibanj pride do asimetrije mišic in obrabe sklepov.

Prav tako mora bit Kettlebell Lifter zelo močan, eksploziven in vzdržljiv atlet (visok VO2max in laktatni prag, zadovoljiva maksimalna moč in lokalna mišična vzdržljivost). Za Kettlebell Lifterja je idealen Cross Training sestavljen iz 8-10 vaj, ki jih izvajamo eno za drugo v intervalih od 40 – 70s, počitek med vajami pa je po navadi dolg približno toliko kot trajanje serije. Obremenitev s katero izvajamo vajo pa je odvisna od mišične skupine (za noge cca 35% od maksimalne dvignjene teže, za zgornji del cca 50% od maksimalne dvignjene teže).

Cross Training pa je lahko odličen način treninga za popolne začetnike oziroma rekreativce, saj prav tako kot tekmovalci (oziroma še hitreje) razvijajo vse tri energijske sisteme, pridobivajo na moči in gibljivosti, se naučijo novih gibalnih vzorcev in lahko preko zime vzdržujejo tekaško kondicijo, se pripravijo na smučarsko sezono oziroma uživajo v raznolikosti treningov ter svojem napredku.

Cross Training je lahko že navaden Boot Camp ali Poligon, seveda pa je od nivoja pripravljenosti atleta odvisno, kako zelo se bomo poglobili v sestavo treninga.

Comments are closed.

Spletna stran Kettlebell Slovenija © 2010-2017