Dobrodelna Kettlebell Lifting tekma v Portorožu

Moj trener Gregor Sobočan me je pred malo več kot mescem dni prosil, če lahko prevzamem organizacijo kettlebell lifting tekme, ki je potekala v Portorožu v soboro (10. maja) v okviru športne prireditve Sportfest. Čeprav je organizacija dogodkov del moje službe pa s športnim dogodkom nisem imela še nikoli opravka in priznam, da me je kar malo stisnilo pri srcu.

Kadar se udeležimo tekem se nam vedno zdi, da človek potrebuje le par računalnikov, utež in medalje, ampak kmalu se je izkazalo, da je za dvourno »švicanje« na platformah potrebno veliko vložene energije s strani organizatorja. Izzivov se nikoli ne branim in glede na to, da je padla odločitev, da pripravimo amatersko tekmo sem si želela, da bi privabili čim več tekmovalcev in obiskovalcev ter da bi vsi skupaj čim bolj uživali v športnem duhu, zraven pa naredili še dobro delo in prijavnine prispevali v dobrodelne namene. Do zadnjega dne sem skušala poskrbeti za vse detajle, predvsem pa za sponzorske nagrade. Kettlebell lifterji smo namreč za svoje dosežke redkokdaj nagrajeni s čim več kot medaljo in pohvalo. V ta namen je vsak udeleženec ob prijavi prejel »malico«, zmagovalce pa so obdarili Aqua relax, Kettlebells center, Lovekit, Endzone…in drugi.

Tako se nas je v soboto na slovenski obali zbralo 24 tekmovalcev (skupaj z menoj) iz štirih klubov: ŠD Kettlebells, Kettlebell Škofja Loka, Endzone in Fitzone, ter nekaj samostojnežev. Med njimi so bile tudi svetovne prvakinje in prvaki, predvsem pa smo bili veseli, da so se nam pridružili tudi tekmovalci, ki se sicer ukvarjajo z drugimi športnimi disciplinami.

Ker sem še začetnica mi je pri sestavljanju razporeda flight-ov zmanjkalo časa, zato smo s tekmo začeli s polurno zamudo ob 18.30 uri. Glede na poletne vremenske razmere je tiste pol ure prišlo kar prav. Tekmovalci so tekmovali v disciplinah Jerk, Snatch in Longcycle, vendar pa so za razliko od »uradnega« kettlebell liftinga uteži dvigovali le pet in ne deset minut. Po zaključku teh treh disciplin smo namesto klasične štafete izbrali Crossfit izziv, s katerim smo k tekmovanju privabili še 11 tekmovalcev, ki se sicer ukvarjajo z drugimi športi. Čakalo jih je sedem minut trpljenja: 10 OH swing s poljubno utežjo in 10 vojaških sklec.

Zmagovalec Miha Urbas, sicer trener v funkcionalnem centru Endzone, je v sedmih minutah opravil kar 9 serij! Drugo do četrto mesto so z osmimi rundami zasedli Anže Špenko, Luka Polleti in Darko Zgonc.

Pri dvigovanju kettlebellov je padlo kar nekaj osebnih rekordov, najbolj pa so navdušile punce Nastja, Maruša in Tajda, ki so tekmo zaključile v disciplini snatch z 20kg utežjo. Nastja Kuzmin je v petih minutah dvignila kar 1960 kg!

V zadovoljstvo mi je bilo videti vesele in nasmejane obraze ob podelitvi medalj. Dober občutek je, ko prejmeš medaljo, še boljši pa kadar jih podeljuješ.

Po tekmovanju se je dogajanje prestavilo v bližnji lokal, kjer smo proslavili vse dosežke in zmage, predvsem pa se nadihali morskega zraka.

V sklopu prvega Sportfesta so potekale tudi druge športne dejavnosti: FitPoligon, športne delavnice in predstavitev športnih vadb ter poskus podiranja Guinnessovega rekorda v vojaških sklecah. Vesela sem, da sem bila lahko del dobre organizacijske ekipe in celotnega dogodka, za katerega verjamem, da bo prihodnje leto privabil še več ljudi in zmagovalcev. Polovico zbranih sredstev na Sportfestu bo romalo v roke socialno ogrožene družine Gerin iz Ljubljane, ki smo jim v soboto omogočili tudi izlet v Portorož in ogled naše tekme.

Vendar naj vas ne zavede. Organizacija tekme ni  padla le name, zato naj se zahvalim članom Kettlebells centra in Endzone-a za nesebično podporo pri izpeljavi celotnega festivala, predvsem pa pomoč pri organizaciji kettlebell tekme. Hvala Gregorju, ker mi je dal priložnost in je verjel vame ter Tajdi za vse nasvete. Hvala tudi moji boljši polovici, Vaniju Kalapčievu, glavnemu organizatorju in pobudniku športnega dogodka, ki je zagotovo razširil športni duh in predstavil raznolike športne dejavnosti širši javnosti. Brez zapletov ni šlo, sem pa dobila neprecenljive izkušnje za naslednjič. Se vidimo prihodnje leto!

Can you handle it? 😉

 

Rezultati:

Jerk – moški

 1. mesto: Gregor Sobočan
 2. mesto: Nikola Tomkić
 3. mesto: David Seigner

Jerk – ženske

 1. mesto: Alja Žorž
 2. mesto: Tanja Lisjak

Longcycle – moški

 1. mesto: Matic Bevčar
 2. mesto: Jan Valušnik
 3. mesto: Matej Cankar

Longcycle – ženske:

 1. mesto: Katja Bastjančič

Snatch – moški:

 1. mesto: Samo jamnik
 2. mesto: Nikola Tomkić
 3. mesto: Janez Skok

Snatch – ženske:

 1. mesto: Tajda Sobočan
 2. mesto: Nastja Kuzmin
 3. mesto: Maruša Karničar

Čestitke vsem!

 

Alja Žorž, Candidate for Master of Sports

Comments are closed.

Spletna stran Kettlebell Slovenija © 2010-2017