Doseganje Rankov in njihov pomen; Part II

Stari, vpisal sem se na Kettle… Hudo, kaj je to? Ene kugle, ful težke, tko dviguješ na glavo, lahko tud dve sam morš kr tehniko znat… A si kej dobr… Aaaammmmm? hmn…  phhhh.. ne vem!

Tako se velikokrat konča pogover med dvema, ki hodita na Kettle. Kettlebell Lifting je šport (damn, do čivkajo že vrabčki tlele na mojem balkonu, tolikokrat sem to povedal). In pri vsakem športu je cilj doseči neki rezultat. Odgovor, ki ga največkrat slišim kot “v bran” rekreativcem.. .jaz nisem tekmovalen… No, da temu ni tako so dokaz razni testi ali treningi, kjer postavim svoje stranke v pare… vsi želijo zmagati, tako da vem, da ste vsi tekmovalni, kar je SUPER!

 

 

 

 

 

 

 

 

Ampak, da pa bi se probal, kako dober, ekpsloziven, vzdržljiv, močan… je nekdo… ne, takrat pa Kettlebell ne zanima nikogar? No, v Kettlebells Centru je nekoliko drugače. Iz vsake skupine se vsake toliko najde nekdo, ki reče.. Ej trener, js bi pa vseen mal probu, da vidm če lahok naredim Rank I. In takrat se pravi treningi šele začnejo!

Zakaj spet s tem težim (ja, pred kratkim sem spet prebral, da sem tečen… RES JE!).

Malo bom zavil s poti, da vam bo potem jasno, o čem govorim in zakaj težim. Vzemimo na primer Karate. Nekdo se vpiše na karate, ker ga pač to zanima. A mislite da vztrajal, če bi mu trener rekel, mi imamo pa malo drugačen Karate in ga poimenoval po imenu svojega centra, recimo (XYZ Karate). Sicer je XYZ vadba lahko zanimiva, učinkovita, intenzivna… in se v vadbi tudi uporabljajo brce… ampak, nekdo je prišel na Karate… Moje mnenje je, da je potem XYZ zavajanje tistega, ki bi rad karate probal. Že sama ponudba XYZ Karateja je popolna prevara in zavajanje.

 

 

 

 

 

Moje mnenje je, da če se nekdo vpiše na karate, mora trener poskrbeti, da ta oseba napreduje. In kako se pri Karateju oceni, če nekdo napreduje? Na dva načina. Tekma, en proti drugemu. Dobra možnost, ki pa meni ni najljubša (tako da, tisti ki govorijo da sem preveč tekmovalen govorijo o Gregorju iz leta 2004 in prej). Precej ljubša alternativa je polaganje pasov. Beli, rumeni, oranžni, zeleni, rjavi… in nato črni pas. Ker imam med prijatelji veliko tekmovalcev v borilnih veščinah (tudi en Sansei) sem se malo pozanimal, kaj kateri pas pomeni. In vsi se strinjajo, da do črnega pasu niso osvojene niti osnove. In šele potem nekdo razume Karate, oziroma borilno veščino, s katero se ukvarja. Črni pas je šele prvi korak k obvladanju Karateja, in po navadi ne boste dobili učitelja, ki ima rumeni pas in mu zaupali svojega telesa. Ali pač? Jaz ne bi, jaz bi poiskal trenerja, ki ima vsaj črni pas, ko pa bi jaz osvojil ta “rank”, potem bi iskal trenerja, ki ima najvišji možni črni pas. Zakaj? Ker vem, da je prehodil pot, po kateri bi jaz rad prišel do cilja.

 

 

 

 

 

Da se vrnem na Kettlebelle. Danes jih uporablja že veliko trenerjev. Tako kot TRX, ViPR, BOSU… ja, Kettlebell se lahko uporablja tudi kot del “funkcionalnega” treninga. Vendar je Kettlebell Lifting za razliko od vseh ostalih oblik “funkcionalne vadbe” šport, prav tako kot borilne veščine,

In ni potrebno biti tekmovalen, ni potrebno da se z nekom primerjamo. Dovolj je, če izberemo Rankirni sistem in se ga držimo. Potem pa napredujemo po Rankih.

EGSA je en primer, kjer je Rankirni sistem dovolj fleksibilen, da se lahko tako popolni zečetniki in rekreativci kot tudi malo bolj izkušeni tekmovalci motivirajo in počasi napredujejo po rankih.

Z vsakim Rankom ki ga boste osvojili boste postali boljši. Močnejši, hitrejši, bolj vzdržljivi, bolj eksplozivni, bolj fleksibilni, bolj odporni proti poškodbam in kar je tudi zelo pomembno… mentalno močnejši!

Kettlebell Lifting je zato primeren kot pomožni trening vsakemu športu, vendar je pomembno, da imamo začrtan cilj in da ga dosežemo v dogovorjenem času.

Seveda pa lahko uporabljamo Kettlebell tudi zgolj kot funckionalen pripomoček na skupinskih vadbah, vendar bodo temu primerni tudi rezultati. To ne pomeni, da ne bo napredka, ampak da ne bo Ranka!

Kako bi se lahko končal pogovor me dvema mladeničema?

Recimo: Stari, vpisal sem se na Kettle… Hudo, kaj je to? Ene kugle, ful težke, tko dviguješ na glavo, lahko tud dve sam morš kr tehniko znat… A si kej dobr… Zdaj imam narejen Rank I, naslednjo soboto imam testiranje, mogoče mi uspe naredit CMS (Candidate for Master of Sports)…. Sliši se super, kok časa pa treniraš.. itd…

Sprejmite IZZIV, poizkusite se tudi vi po uradnih Rankih, na uradnem dogodku in pri kvalificiranem sodniku.. ena možnost bo 28.4.2012 v Kettlebells Centru v Ljubljani!

Be there!

Comments are closed.

Spletna stran Kettlebell Slovenija © 2010-2017