Dva dogodka za promocijo Kettlebell Liftinga

V zadnjih dveh mesecih sta se odvila dva različna dogodka, cilj obeh pa je bil med drugim predstaviti Kettlebell Lifting množici ljudi, ki tega športa ne poznajo oziroma bi se z njim težko srečali, če ne bi dogodek združeval več različnih kultur.

Pred nekaj meseci me je kolegica Neža Knez (še zmeraj lastnica državnega rekorda v disciplini Snatch s 16kg, – 251 ponovitev) prosila za pomoč pri njenem dogodku “Telesa na podstavkih”. Neža je namreč svojo športno kariero zamenjala za umetniško. Želela je izpeljati projekt, ki vključuje nekaj umetnosti in športa, tako da se je spomnila na svojo drugo športno ljubezen, Kettlebell Lifting (pred tem je bila profesionalna kolesarka). 

V Galeriji v Šiški je tako predstavila svoj projekt, mi pa smo ji priskočili na pomoč. Na tekmovalnih platformah so se  kot “razstavni eksponati” v disciplini Snatch pomerili – pokazali naši tekmovalci, mimoidoči in povabljeni pa so tako lahko videli Nežino idejo- kako je mogoče šport  – Kettlebell Lifting, prikazati tudi kot umetnost. 

Drugi dogodek pa se je zgodil včeraj, v Grospulju. Marko Marinč in kompanija so se odločili, da bodo tekmovanje organizirali kar zunaj, na parkirišču v strogem centru Grosuplja, kjer bi mimoidoči lahko videli kaj dejansko Kettlebell Lifting sploh je. 

Za organizatorja žal, za šport pa niti ne, je ravno včeraj deževalo, zato smo morali dogodek preseliti v njegovo telovadnico, GrossGym. Res je, da je tako malo manj ljudi videlo tekmovalce, vseeno pa sem prepričan, da je bil namen dosežen.

Za šport pa mislim da je bilo celo bolje, da se je dogodek odvil v telovadnici. Telovadnica je ravno prav velika za organiacijo takega dogodka (nekaj več kot 40 tekmovalcev). Če bi bila tekma zunaj, potem bi se gledalci razpršili naokoli, bili na kavi ali pa pri roštilju, od koder je lepo dišalo. Tako pa smo bili vsi skorajda primorani ostati notri in gledati ter navijati za tekmovalce. 

Sam sem športnik, in veliko raje vidim, da na tekmi geldalci spremljajo vse tekmovalce, da se vidi razlika, da se vpraša “zakaj ta dviguje rumene, drugi vijolične, tretji zelene Kettlebelle, zakaj eni delajo z enim, drugi z dvema, eni vmes še nekaj zanihajo med noge, drugi spet ne, zakaj eni delajo 10 minut, tretji pa spustijo v četrti minuti…”

Kettlebell Lifting je zelo zahteven šport in zahteva veliko mero treninga, seveda pa moderna in promocijska tekmovanja dopuščajo, da se lahko tudi nekoliko manj izkušeni rekreativci preizkusijo na platformi.

Tekma v Grosuplju je bila res lepo organizirana, opaziti je bilo napredek pri nekaterih tekmovalcih, nekaj novih obrazov, nekaj prepsektivnih mlajših tekmovalcev. 

Namen obeh dogodkov je bil tako dosežen, predstaviti Kettlebelle v svetu umetnosti in pa širši množici v Grosuplju. 

Take tekme sicer nimajo pravega tekmovalnega naboja, ampak tudi niso namenjene temu. Na takih tekmah je lahko tekmovati, saj ni pritiska, vse je zelo sporščeno in pozitivno vzdušje pomaga pri doseganju dobrih rezultatov. Izkušnje na platformi so zelo pomembne za tiste, ki se radi udeležujejo tudi večjih in zahtevnejših tekem, tako da upam, da bo v prihodnje čim več takih dogodkov. 

Kettlebell Šport Zveza Slovenija jih podpira, pomaga z opremo (platforme in Kettlebelli) če je to potrebno, z nasveti okoli organizacije in promocijo. 

Naslednji tak dogodek bo prvi vikend v agustu v Ljubljani, državno prvenstvo pa drugi vikend v decembru, lokacija še ni znana, mogoče pa celo v Grosuplju… 

 

Comments are closed.

Spletna stran Kettlebell Slovenija © 2010-2017