EGSA LongCycle – Croatian Open

Eno leto je minilo, odkar je Giryatrija Team iz Zagreba prvič organiziral tekmovanje pod pravili EGSA. Tudi letos je prva tekma potekala v manjšem hrvaškem naselju, nekaj kilometrov odmaknjenem iz Zagreba. Pisarovina je sedaj zagotovo postala velika tekma na zamljevidu Girvoy Sporta. Giryatrija Team pa si zasluži velike pohvale tako za organizacijo same tekme kot tudi logistiko in seveda odlične rezultate. Konec koncev ni lahko organizirati tekmovanja, na koncu pa še osvojiti pokal za najboljšo ekipo tekmovanja! Kapo dol!!

Tudi naša ekipa ni razočarala. Razočarala? Kje pa, mislim da smo prav vsi presenetili sami sebe in da je vsak od nas naredil osebni rekord v svoji disciplini, ali pa se mu vsaj zelo zelo približal! Ne bom poimensko ampak:

– Lijana Sobočan (12kg);  132 ponovitev; 1. mesto po koeficientu; 2. mesto absolutno (seniori)

 

 

 

 

 

 

– Katja Bastjančič (16kg); 116 ponovitev; 1. mesto po koeficientu; 2. mesto absolutno

 

 

 

 

 

 

– Tanja Šamec (16kg); 122 ponovitev; 2. mesto po koeficientu; 1. mesto absolutno

 

 

 

 

 

 

– Irena Silič (20kg); 94 ponovitev; 2. mesto po koeficientu; 4. mesto absolutno

 

 

 

 

 

 

– Maruša Karničar (20kg);  95 ponovitev; 4. mesto po koeficientu, 4. mesto absolutno

 

 

 

 

 

 

– Špela Žužek (24kg); 82 ponovitev; 3. mesto po koeficientu; 4. mesto absolutno

 

 

 

 

 

 

– Tajda Sobočan (24kg); 84 ponovitev; 1. mesto po keoficientu, 3. mesto absolutno

 

 

 

 

 

 

– Klemen Jenko (2x16kg); 103 ponovitev; 4. mesto po koeficientu, 2. mesto absolutno

 

 

 

 

 

 

– Samo Jamnik (2x32kg); 45 ponovitev, 3. mesto po koeficientu, 3. mesto absolutno

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Slovenian Kettlebell Club ekipa je tako osvojila 6 zlatih medalj, 5 srebrnih medalj in 3 bronaste medalje, in tako tudi drugo mesto skupno z le 10 tekmovalci!

(šteje seštevek vseh medalj, tako po koeficientu kot absolutno)

   Lepo je videti, da šport, ki na prvi pogled za gledalce ni čisto nič zanimiv, po svetu raste. Tisti, ki pogleda videoposnetek in reče, ah, brez veze pač, še ni bil na Kettlebell Lifting tekmi. Tisti, ki še ni dvigoval na platformi pa še ni občutil neverjetne energije, ki se sprosti, ko vsi (in ko rečem vse, mislim VSI, sotrpini, prijatelji, starši, nasprotniki…) navijajo zate, vzklikajo tvoje ime, te bodrijo.. na tekmi padajo rekordi! In šport JE zanimiv. Tudi za gledalce. Vsak “flight” je na koncu napet. Mogoče sta dva tekmovalca izjemno izenačena, mogoče nekomu manjka nekaj ponovitev do osvojenega Ranka, mogoče nekomu manjka malo spodbude, ker so Kettlebelli že tako težki, da bi jih najraje odložil… publika tega “ne pusti”.

V naši ekipi je prvič nastopil Klemen Jenko (njegovo doživljanje tekmovanja sledi v naslednjem članku), ki je prvič občutil to energijo,

Imeli smo tudi predstavnico “seniorjev”, Lijana Sobočan (moja in Tajdina mama), ki pa se za energijo ne zmeni preveč. Številke na ekranu so tako ali tako premajhne, da bi jih videla, njena pripravljenost pa je izjemna, tako da dela na vso moč, dokler je ne rečem naj zamenja roki, in potem še z drugo roko dela, dokler je sodnik ne ustavi…

Špeli je za naziv Master of Sports zmanjkalo le nekaj ponovitev, ampak, po 8 mesecih treniranja, po 4 tednih treniranja s 24 kilogramov težkim Kettlebellom sam mislim, da je to izjemen rezultat in da bo ob naslednji priložnosti odšla iz platforme z rokami visoko v zraku!

Katja in Tanja sta se odločili, da tekmujeta z lažjim Kettlebellom, kar pa ne pomeni, da jima je bilo lahko.. tudi 16kg težak Kettlebell več kot stokrat dvigniti nad glavo ni mačji kašelj, verjamite!

Irena in Maruša sta bili zelo blizu osvojitva Ranka Candidate for Master of Sport, vendar so to že tako velike številjke z 20kg težkim Kettlebellom, da jima je malo zmanjkalo. Verjamem, da jima bo to samo še dodatem motiv za trening. No, saj sta takoj po tekmi sami omenili, da želita že čaz 14 dni ponoviti test 🙂

Tajda je, tako kot na treningu, še enkrat naredila dovolj ponovitev za osvojitev naziva MASTER OF SPORTS v disciplini LongCycle! S tem rezultatom je seveda osvojila tudi prvo mesto po koeficientu. Seveda pa absolutno ne more premagati 20 in več kilogramov težjih nasprotnic, in je tako osvojila skupno 3 mesto (kar je seveda izjemen rezultat). Prav zato pa zmaga po koeficientu pomeni NAJVEČ, saj se tako izračuna dejansko koliko kilogramov je tekmovalec dvignil na svojo telesno težo. Zmotno je razmišljati, da je lažjim tekmovalcem lažje.. prej obratno, saj lažji tekmovalci dvigujejo večji odstotek svoje teže…

Samo je že pred tekmo ugotovil, da mu ne bo uspelo narediti 55 ponovitev, ki jih potrebuje za naziv Master of Sports. Po pravici povedano, oba sva mislila, da bo uspeh če ne odloži pred 7 minutami in naredi okoli 40 ponovitev. Uspelo mu je “preživeti” vseh 10 minut, s 44 ponovitvami pa je osvojil 3. mesto tako po koeficientu kot tudi absolutno. Zgolj za informacijo, Samo tehta 72 kilogramov, dvigoval pa je dva 32 kilogramov težka Kettlebella. Izjemen rezultat!

Tako, leto 2012 smo krstili, tekem bo še veliko in verjamem, da se jih bomo udeleževali v še večjem število kot tokrat… viroza je vzela svoj davek.

Še nekaj zanimivosti:

– Med samo tekmo je bilo veliko povedanega (komentator ni “šparal” z besedami) o ekipi Giryatrija, o njihovi zgodovini, razmerjih v ekipi (oče – sin, mama – hči, mož – žena…). Res, Giryatrija so res izjemna ekipa v vseh pogledih, in glede na to, da so bili organizatorji, je seveda prav, da so publiki predstavili svojo ekipo…

– No, v naši ekipi smo tekmovali brat in sestra, mama in sin, mama in hči… kakorkoli, nastopili smo trije, in vsak od nas je osvojil prvo mesto v svoji ketegoriji (jaz in Tajda med profesionalci, mama med seniorji (po koeficientu bi bila prva tudi med mlajšimi)!!!).

 

 

 

 

 

 

Katarina Helcmanovska (moja ateltinja) je pred slabim letom doživela hudo prometno nesrečo in vprašanje je bilo, kako bo lahko sploh hodila. Zdaj je že v polni formi.. še več. Glede na to, da je absolutna svetovna rekorderka v disciplini LongCycle (z 24kg je naredila 134 ponovitev!) se je odločila, da se preizkusi med moškimi. Z dvema 16 kilogramov težkima Kettlebelloma je naredila 100 ponovitev! Fantje, vaš odgovor?

 

 

 

 

 

 

Oleh Ilika, Ukrajinec ki zastopa barve Italije je postavil absolutni svetovni rekord z dvema 24kg težkima Kettlebelloma (144 ponovitev)!

 

 

 

 

 

 

– Najstarejši tekmovalec, Vid Gorički (61 let), je prav tako naredil izjemen rezultat. Gospodu Goričkemu je zdravnik pred dvema letoma prepovedal ukvarjanje s športom zaradi visokega krvnega pritiska… Danes, popolnoma zdrav (ima potrdilo zdravnika), je z dvema 12 kilogramov težkima Kettlebelloma naredil 98 ponovitev.

 

 

 

 

Comments are closed.

Spletna stran Kettlebell Slovenija © 2010-2017