Intervju s Katarino Helcmanovsko – eno najboljših lifterk na svetu!

Zopet je pri nas na obisku Katarina Helcmanovska, ena najuspešnejših Kettlebell Lifterk na svetu. Je izjemna oseba, izjemna športnica, znana tudi po svojih neverjetnih podvigih.

V lasi ima svetovni rekord v disciplini LongCyle z 20kg Kettlebellom in nekaj neverjetnih rezultatov z dvema Kettlebelloma, katerih se tudi fantje ne bi sramovali!

Preden pa kdo pomisli, da je avtor tega članka naredil veliko slovničnih napak:

– Katarina se je naučila govoriti in pisati slovensko, in je vse odgovore na vprašanja napisala sama in jih nismo želeli popravljati, zaradi pristnosti in originalnosti!

Pa začnimo:

GS: Živjo Katarina, kako si?

KH: Odlično, hvala, pa ti?

GS: Hvala, dobro. Kakšna se ti zdi Slovenija?

KH: Slovenija je zelo lepa država.

GS: Kolikokrat si že bila v Sloveniji?

KH: Velikokrat. Ne vem točno ampak mislim da več kot šestkrat.

GS: Kaj ti je v Sloveniji najbolj všeč?

KH: Ljudje. Vsi so zelo prijazni in mi ponudijo pomoč če kaj potrebujem. Imam tukaj veliko prijateljev, ki za me lepo skrbijo.

GS: Od kod pa prihajaš? Kje si rojena, kje živiš in kje preživiš največ časa?

KH: Prihajam iz Londonu kje živim že 10 let, rojena sem pa na Slovaškem. Največ časa pa preživim v Sloveniji, sej se mi zdi tako 🙂

GS: Kaj počneš ob prostem času? Kdo je Katarina Helcmanovska ko ne dviguje Kettlebellov?

KH: Se učim slovensko. Mi gre odlično ali ne? Rada tudi kolearim.

GS: Še nekaj splošnih vprašanj. Kaj najraje ješ in piješ?

KH: Najraje skoraj zmeraj pijem vodo. Rada jem sadje, ribe, piščanca, kislo zelje.

GS: Najljubši film, knjiga…

KH: Knjiga ki si mi jo zadnjič posodil, Vsaka sekunda šteje, Lance Armstrong. Film si ne spomnim, televizijo zelo redko gledam.

GS: Kakšno glasbo poslušaš ob prostem času?

KH: A si že videl videoposnetek “Kruh hočem rezat“, meni je zelo všeč (smeh)

GS: Nazaj na Kettlebelle. Koliko časa že treniraš s Kettlebelli?

KH: S Kettlebelli se ukvarjam že 3 leta.

GS: Zakaj si začela in od koga si se naučila?

KH: V eni telovadnici kje sem trenirala sem videla trenerje ki so trenirali s Kettlebelli in se mi to zdelo kul. Potem pa sem slišela o Steva Cottera in ko sem videla posnetek kako skače na eni nogi gor in dol na mizo sem takoj vedela da se hočem od njega učit. Potem se pa šla na mojo prvo tekmov Londonu kje sem spoznala več ljudi ki se ukvarjajo s Kettlebelli, pa primer sem tam poznala BJa (BJ Rule, trener iz Londona). Mislim da mi je on prvič rekel o tebi Gregor. Potem sem šla na naslednje tekmo v Zagreb kje sem te prvič poznala in sem vedela da nočem več učiti od Steva Cottera (smeh). Potem sem začela obiskovati tebe tukaj v Ljubljani in sem se veliko naučila. Zdaj preživim vsak moj dopust v Sloveniji ker mi je tukaj zelo všeč.

GS: Vemo da je tvoja kariera nekoliko drugačna. Zakaj si se odločila, da tekmuješ v disciplinah, ki jih v večini pripisujejo moškim tekmovalcem?

KH: Ko sem bila majhna sva se s mojim dva leta starejšim bratem vsak dan tepla. Že takrat sem si želela biti bolj močna kot moški, nažalost mi do zdaj še neuspelo. Če me vprašaš zakaj treniram in tekmujem s dvemi Kettlebelli lahko rečem da mi je bolj všeč in tudi uporabljam levo nogo več, ker po poškodbi levi nogi ki se je zgodila lani junija se mi zelo težko treniralo s enim Kettlebellom.

GS: Kateri so tvoji največji uspehi v Kettlebell Liftingu?

KH: Jaz sem najve ponosna da sem enkrat dvignila 48kg težek Kettlebell (z eno roko nad glavo, opomba avtorja). Lani januarja pa sem dobila titul WCMS (Master of Sports World Class po EGSA Rankirnem sistemu) – naredila sem 120 ponovitev s 24kg KB. En mesec kasneje sem dobila tudi Rank v “StrongSport LongCycle“. Naredila sem 16 ponovitev na roko v štireh minutah s 32kg težkim Kettlebellom.

GS: Kateri so še neuresničeni cilji? Kaj bi rada dosegla v bližnji in kaj v nekoliko daljši prihodnosti?

KH: To je pa moja skrivnost!!! Oukej, samo te hecam (smeh). Aprilja bi rada naredila 70 ponovitev z dvemi 20kg KB v LongCycle (10 minut). En dan v prihodnosti bi rada tekmovala z dvemi 24kg Kettlebelli.

GS: Katera je tvoja najljubša disciplina?

KH: Kaj pa misliš (smeh)? LongCycle seveda.

GS: Ali imaš v Kettlebell Liftingu vzornika ali vzornico? Kdo je to in zakaj?

KH: Catherine Imes je moja velika vzornica ker ona je tudi trenirala z dvemi Kettlebelli. Nekaj let nazaj je naredila 70 ponovitev Jerkev z 2x20kg. Tudi je zdržala 5 minut z 2x24kg v vaji Jerk – naredila je 25 ponovitev. Rada tudi gledam videoposnetke Ivana Denisova in Antona Anasenka.

GS: Kaj bi rada postala v osebnem življenju, kje se vidiš čez 5 ali 10 let?

KH: Čez 10 let? Upam da ne na pokopališču.

GS: Kaj bi v svojem življenju (osebnem in športnem) spremenila, če bi lahko?

KH: Rada bi našla nekoga s kim bi lahko skupaj trenirala v Londonu. V tvoji telovadnici (Kettlebell Center) mi gre zmeraj boljše, ker vsi tukaj zelo pridno trenriajo in me to motivira da bi tudi jaz dobro trenirala. Rada bi se preselila v Slovenijo.

GS: Kakšen nasvet za naše bralce?

KH: Izberite dobrega trenerja in ga poslušajte!!

GS: Katarina, hvala za odgovore in srečno!

KH: Gregor in ekipa, hvala za vprašanja, želim enako!

 

 

 

Comments are closed.

Spletna stran Kettlebell Slovenija © 2010-2017