Intervju z Nežo Knez – rekorderko v vaji Snatch (16kg, 250 ponovitev)

Neža Knez je čudovita oseba v vseh pogledih. V Kettlebells Center vedno prinese pozitivno energijo. Že samo njena prisotnost nekako poživi trening. Ko pa prime za ročaje Kettlebellov pa vsi kar nekako obnemimo. Tistih 6-10 minut, ko Neža trenira v telovadnici vlada nekakšno zatišje, strahospoštovanje ostalih atletov in zadovoljstvo trenerjev.

Poglejmo, kako pa vse skupaj vidi Neža:

GS: 
Živijo Neža, kako si?


NK: Hehe, v redu. Čakam na tople dni…

GS:
Najprej nam povej nekaj več o sebi, kje živiš, kaj študiraš, kaj najraje ješ, piješ, si samska, v zvezi… kdo je sploh Neža


NK: Živim v centru Ljubljane, kjer tudi študiram. Hodim na akademijo za likovno umetnost smer kiparstvo. 
Hmm, najraje imam..nevem, hrano. Hehe, nevem, tok obožujem tisti del dneva ko se je in vse imam rada. Najbol pa paše še ena sladica po kosilu. Ponavadi pijem kar vodo, tako sem se navadila. In zdaj ko sem se nehala profesionalno ukvarjati s kolesarstvom, ob vikendih tudi velik nad 20%…ahahaha. 
Ja živim pa z najbolšo osebo na tem planetu in z dvema psoma…več drugič!

GS:
Spomnimo se, da si bila vrhunska kolesarka. Povej nam malo več o svojih kolesarskih dosežkih in podvigih.


NK: Hmm. Ja res, preden sem začela študirat sem bila približno 7 let vsak dan na kolesu, 4 leta pa sem vozila svetovne pokale in bila v vrhunski ekipi UniorTools team, skupaj s Harry Heath-om, Nejcom Rutarjom, Žigom Pandurjom in Mario Michalogiannaki. Že to da so me povabili k sodelovanju k taki ekipi se mi je zdel dosežek, in seveda tudi hvala vsem sponzorjem za opremo. Zadnje 2-3 leta sem se vozila tam nekje med top 10 na svetu. Moj osebni dosežek je bil na svetovnem pokalu v Val di Sole, tam sem osvojila sedmo mesto.

GS:
Iz takih in drugačnih razlogov si kolesarstvo za nekaj časa obesila na klin. Razmišljaš o vrnitvi?


NK: Ja, naredila sem sprejemce na akademiji in šla študirati. Oboje hkrati sem vedela, da ne gre.Treningi dvakrat na dan, včasih 3krat, s fitnesom vred, in na faksu po 10 ur na dan…ne gre.
 Težko mi je še vedno, ko se spomnim, da sem pustila kolesarstvo, kajti stara sem bila 21 let. Imela sem še vsaj 5 let do vrhunske forme… S težkim delom bi lahko prilezla še višje (vsaj mislim). In morala bi trenirati več v tujini, kjer so bolši pogoji. 
Ne da razmišljam. Ta mesec sem se malo zapufala in naročila kolo! (Za to se zahvaljujem Gregatu Stoparju in Mihatu iz trgovine Factorystore) Probala bom biti vsaj 3krat na teden na njem + 2-3krat na teden pri vas v Kettlebells Centru. Računam na to, da odpelem par 4cross in ENDURO dirk po Sloveniji, in če bo denar še kako v tujini. Samo na prvem mestu je še vedno faks.

GS:
Kolesarstvo je tudi razlog, da si pvič obiskala Kettlebells Center. Iz skupinskh vadb si potem hitro presedlala na individualne programe, sedaj pa tekmuješ z našo ekipo. Povej nam malo več o vsem skupaj.

NK: Ja s tem športom sem se seznanila, ko nas je naš maneger Tine Mahkovec prijavil na treninge. Takoj mi je bilo bolj všeč od fitnesa. Vadba je bolj dinamična, bolj se »prešvicaš«, dobro ti dvigne pulz! Takrat sem imela kettle bolj za ogrevanje, ker sem imela spacifične vaje za kolo, bolj z utežmi, poskoki… Zdaj, ko mi ni prioriteta, da potrgam ketne na kolesu od šprinta, sem treninge s tabo obrnila. Veliko se dela s kettli, malo manj z utežmi in kakšnimi poligoni. To mi je všeč, ker se prešvicam, nadiham..

 

GS:V Kettlebell Liftingu si od prvega treninga kazala velik talent. Pred dvema letoma si se udeležila svetovnega prvenstva, kjer je bila trema več kot očitna. Kako si ti doživela tisto prvenstvo?


NK: Joooj. Ja spomnim se! Bilo mi je všeč. Mal smo kruzal po Italiji in bila sem sproščena, bolj kot na katerekoli kolesarski tekmi. A pol ure pred nastopom se je pa začelo stopnjevat. In trema me je izdala. Na levo roko sem zdržala samo 3 minute. In že to me je med nastopom podrlo. Na koncu sem le zdržala 10 minut. Bila sem razočarana, kajti vedela sem, da jih naredim veliko več, edino to me je pomirilo, ker sem z desno roko zdržala 7 minut! Ma blo je fino…velik sm jedla, k so drugi pazl na kile, se je men mal pii… hehe

GS:
Slika je sedaj precej drugačna. Izžarevaš odločnost in samozavest. Postavila si si dva cilja. V Bjelovarju izenačiti moj rekord, 241 ponovitev (Snatch, 16kg), v Ljubljani na zadnji tekmi pa narediti še korak naprej in se približati svetovnemu rekordu, ki je trenurno 263 ponovitev. Uspelo ti je 250. Neverjetno! Kakšne cilje imaš za leto 2013?


NK: Ja glede na to, da treniram 2-3krat tedensko, sem zelo zadovolna s svojim dosežkom. Prepričana sem, če bom sedaj poleg tega še na kolesu, da bom naslednje leto še bolša. 
Hmm, cilji. Ma nevem, v snatchu, bi rada z 20kg naredila..nevem nekje od 200-220pon., in s 24kg tam 160-180. Mogoče bi probala še C&J z dvema 16kg…to bi si zadala pol cilje, ker nimam številk v glavi…

GS:
Povej nam, koliko sploh treniraš? Kdaj najdeš čas? Kako potekajo tvoji treningi?


NK: Kot sem omenila že prej, treniram 2-3krat tedensko. Zelo rada pridem ob petkih na poligon in nedelje so za lifterski trening. Ta dva dneva lahko pridem, ker v petek se mi konča faks pred osmo uro.. Med tednom, naredim ponavadi v sredo doma trening s 16kg kettlom, ki si mi ga prodal ti. (in še zmeraj sem dolžna, po novem letu..majkemi!) Med tednom, je faks od devete do osme..umes je čas za kosilo.. No ko dobim kolo, mogoče kdaj pa kdaj prešpricam kak predavanje, ki ni tako pomemben.
GS: 
Neža, hvala za intervju! V letu 2013 ti cela ekipa Slovenian Kettlebell Cluba želimo veliko sreče, zdravja in rekordov!

NK: Hvala tudi vam, posebej tebi Gregor in pa Tajdi, ker me na poti v Kettlebells Center velikokrat pobere. Hvala tudi za vse ostale usluge, se trudim vračati z rezultati.

GS: In to ti odlično uspeva!

 

 

Comments are closed.

Spletna stran Kettlebell Slovenija © 2010-2017