Kettlebelli ne delajo!

Tako, pa sem končno priznal!

Se še spomnite, ko je vaša mama očeta končno prepričala, da nujno potrebuje tisto sobno kolo? Ja, prav tako kot v reklami. Tisti reklami, kjer nekaj deklet in nekoliko manj fantov v oprijetih majicah z nasmehom na obrazu počasi vrtijo pedala, voditelja pa vas prepričujeta, da že z 10 minut poganjanja na dan pokurite več kot 300 kalorij!

Točno tako kolo ob prvem prazniku dobi za darilo, raztrga embalažo, ga sestavi v nekaj minutah in že poganja. Prvi dan, drugi dan, nato en dan pavze. Pa spet, pa dva dni pavze, pa en dan nenačrtovanega počitka (otroci niso naredili naloge), naslednji dan pa res… pa je bilo preveč dela in je utrujenost prevelika. Zato pa v soboto na polno, za 90 minut. In po soboti 4 dni počitka, ker je bilo nekoliko preveč.

Čez slaba dva meseca na sedežu že visijo hlače, čez display je brisačo zamenjala majica, ki jo bo naslednji dan oblekla za v službo.

Naslednji mesec je treba sobno kolo prestaviti v drugo sobo, ker je v dnevnem prostoru v napoto. Pol leta kasneje gre kolo v garažo ali klet in naslednji korak…

Mah, itak ni nobenega rezultata, vse kar to kolo dela je gnečo v garaži in na njemu se nabira prah! Verjetno je čas za Orbitrek! Ali pa tekaško stezo. Mogoče celo nove superge, saj je v naravi veliko lepše.

Saj verjetno ni potrebe da pišem o tem, kako najnovejše superge ne delajo, ko sprehode po Tivoliju zamenjajo kavice v Šiški.

Podobno je tudi s telovadbo. Fitnes ni več “in”, Boot Camp je zakon! Pa Zumba! Ne, ne bomo enolični, CrossFit, to pa res dela!

Dokler ne naletite na Kettlebells! JA! To je TO! Kondicija, moč, eksplozivnost, gibljivost, spretnost, lepa postava, čvrste vezi in neuničljivi sklepi… Pa kaj sem čakal?!? Z enim samim pripomočkom, pa še vodena vadba je! Gasa, gremo!

Pa res Kettlebell deluje? NE! Kettlebell je lahko izjmeno dober pripomoček za kaj podpret (vrata, okna), drugače pa prav veliko funkcij nima. Kako bi jih pa lahko imel, saj je le kup železa!

Verjetno sem v tem blogu že zapisal, ampak ker je članke za nazaj izjemno težko najti (razen če si vzemeš minuto in pobrskaš…), se bom ponovil.

Citiram iz ruske ljudske pripovedi:

“V Sibiriji je izjemno močan fant trdil, da trenira samo s Kettlebellom. Bil je močnejši od vseh ostalih na vasi. Trdil je, da je njegov pripomoček vreden čistega zlata! Tako sta se dva nepridiprava odločila, da ukradeta Kettlebell, saj je notri sigurno zlato! Na njuno veliko razočaranje zlata nista našla. Ni ga bilo notri. Sta pa opazila nekaj drugega. In to ne v notranjosti Kettlebella, temveč na ročaju. Poleg magnezija še nekaj (nad)naravnih sestavin. Ko sta si pobližje pogledala sta videla tri stvari, ki so skrivnost do rezultatov. ZNOJ, KRI in SOLZE!”

Žal vas moram tudi jaz razočarati. Zgolj kupljena karta pri še tako dobrem trenerju (ne glede za katero obliko rekreacije se odločite), ali pa nakup najboljše opreme, ali pa celo najem osebnega trenerja vam ne bo pomagal, če si ne boste pomagali sami.

No, za tiste, ki pa celo zimo hodite na rekreacijo v razne telovadnice in pridno trenirate z utežmi, Kettlebelli, skačete s kolebnico, delate Burpeeje, vadite gimnastične prvine… naj vas ne zamori, če že v prvem teku v naravi ne boste postavili osebnega rekorda.

Na oko, potrebno je preteči okoli 100km, oziroma, če ste tekač, prekolesariti okoli 400-500km da se noge “zavrtijo”, šele nato pa se bo pokazala razlika med tistimi, ki niso delali celo zimo nič in pa med vami.

Mogoče se 100km sliši OGRMONO, vendar, če se zadeve lotite postopno, tako kot bi se morali tudi treningov v telovadnici, potem to izgleda nekako takole:

1. teden; 3 dni po  5km = 15km
2. teden: 2 dni po 5km, en dan 8km = 18km
3. teden: 1 dan 5km, 2 dni 8km = 21km
4. teden: 1 dan 10km, en dan 8km, 1 dan 5km = 23km
5. teden: 1 dan 10km, dva dni 8km = 26km
—————————————————-
Skupaj: 103km

Kaj, ste mislili da se ne da preteči 100km? Seveda ne v enem tednu, ampak postopoma, z različno hitrostjo in intervali je vse mogoče.

 

Vztrajnost je pot do cilja! Naučite se uživati na poti in cilja sploh ne boste hoteli doseči!

Comments are closed.

Spletna stran Kettlebell Slovenija © 2010-2017