Med elito…

Za nama s Tajdo je še eno veliko prvenstvo. Pred 10 leti sva pot Kettlebell Liftinga začeta orati sama, z leti se nama je pridružilo ogromno sledilcev, tako v Sloveniji, kot tudi v Evropi in drugod po svetu.

Šport je rasel, mi pa skupaj z njim. Od tistih prvih zametkov, ko smo se 4 vsedli v avto in odpeljali v Italijo (Boris, Dominik, Žiga in jaz) pa do najema avtobusa za 50 ljudi, da smo se lahko vsi udobno pripeljali na Madžarsko.

Seveda pa ni raslo samo število tekmovalcev, s svetlobno hitrostjo se je dvigovala kvaliteta, vseh, od začetnikov pa vse do mene.

S Tadjo sva si izjemno močno želela medalje iz tako velike in kvalitetne tekme kot je IUKL Evrospko (ali pa svetovno) prvenstvo. Razlike med Evropskim in svetovnim za naju praktično ni, saj smo Evropejci na splošno precej boljši v tem športu kot drugod po svetu.

 

Prehod med elito:

V Kettlebell Liftingu obstajajo določeni ranki. To so pisana pravila oziroma številke, ki jih je potrebno doseči, da si prislužimo določen rank. Vendar pa obstajajo tudi “nepisana” pravila. To so številke, zaradi katerih te začno nasprotniki gledati drugače. Nekateri z več spoštovanja, drugi s strahom, tretji z ljubosumjem… To so številke, ki jih lahko doseže samo določen odstotek ljudi na tem svetu.

Ne glede na telesno težo in kategorijo, približno enake številke veljajo za Jerk, Santch in LongCycle.

Seveda te številke veljajo zgolj, če so narejene na najvišjem nivoju tekmovanja, saj je v telovadnici povsem drugače, ni pritiska, ni treme, ni točno določenega urnika (čeprav o točnosti na tem prvenstvu ne bi preveč izgubljal besed), ne spiš na domači postelji, ne ješ domače hrane, ne dihaš domačega zraka…

Pripovedujem lahko skozi svoje oči, saj je nemogoče vedeti kaj se v takih trenutkih dogaja v glavah drugih. Po navadi sem pred vsako tekmo nervozen. Pa ne zato, ker bi se bal konkurence. Anton Anasenko ni konkurenca, je predober, ostali Evropejci tudi ne, niso še dovolj dobri…

Na petkovi tekmi sem vedel, da smo si v vaji Jerk z Denisom in Olehom izjemno blizu. Tudi onadva sta se tega še kako dobro zavedala. Napetost je bila tako močna, da bi jo lahko rezal s škarjami. Mene pa je ob živce spravljalo le nekaj: nisem bil živčen! Vedel sem točno kaj in koliko lahko. “If you failed to prepare, prepare to fail” je bil stavek, ki se mi je vedno pojavljal v glavi pred tekmo. Sem dovolj treniral? Sem se spočil? Sem dobro jedel? Sem dobro spal? Vedno je bil odgovor “ne vem”.

V petek je bil odgovor na vsa vprašanja v moji glavi in od ostalih: DA! Sem pripravljen, vse sem naredil pravilno! Niti en odstotek možnosti ne obstaja, da mi ne uspe. Vedel sem, da lahko naredim minimalno 120 in maksimalno 130 ponovitev. Žal so en dan pred tekmo povedali, da se bo tekmovalo s Kettlebelli, ki so jih s seboj pripeljali Rusi. Z vsem dolžnim in danim spoštovanjem do Denisa in Oleha, če bi bili “naši” Kettlebelli, bi na tej tekmi naredil več Jerkov od njiju.

Vseeno pa sem ju dobro namatral. In takoj po končani seriji je bilo marsikaj drugače. Denis me je gledal drugače, Ilija Tašlanov je izrazil spoštovanje, SMSi od Antona, Ivana (Denisova), Ksenie, pa drugod po svetu…

Ja, prišel sem en korak višje. Med… no, ne med elito (o tem nekoliko kasneje), ampak med svetovno klaso. Nisem točno vedel, ampak bilo je drugače… drugače so se začeli sodniki obnašat, predsednik je sam prišel do mene, organizatorji…

Za Rusa recimo da 120 ni ne vem kaj… vendar, tudi Rusi niso vsi isti, obstaja svetovna klasa in pa elita.

Roko na srce, med elito ne bom nikoli, sem žal prestar in imam druge prioritete, pa tudi elita verjetno ne bo več delala tako “elitnih” številk, odkar so poostrili doping kontrolo!

V vsaki vaji so številke, ki te dvignejo en nivo višje. V vsakem športu je tako. Pri teku na 100m je verjetno drugače če tečeš pod 14 sekund kot če tečeš pod 12 sekund… in potem pod 11 sekund…

Pri počepu je verjetno drugače če počepneš 150kg, 180kg ali 200kg. Pri dvigovanju uteži prav tako, pri skoku v daljino, pri plavanju… tako je tudi pri Kettlebell Liftingu.

Seveda se številke nekoliko razlikujejo med kategorijami telesne teže, pa vendar lahko potegnemo neko povprečno številko (od do) in zaključimo, da se znotraj določenih številk prepoznate tudi sami.

Seveda se številke nekoliko razlikujejo po telesni teži, vendar telesna teža spet ne vpliva toliko na rezultat, kot bi si nekateri radi predstavljali.

Standardi za jerk (moški, 32 kg):

UntrainedBeginner Intermediate AdvancedElite
-75kg305580110140
-85kg356590120150
+85kg4075100130160

Standardi za LongCycle (moški, 32 kg)

UntrainedBeginner Intermediate AdvancedElite
-75kg1738466075
-85kg2141527085
+85kg2546558095

Standardi za Snatch (moški, 32 kg)

UntrainedBeginner Intermediate AdvancedElite
-75kg5585115150180
-85kg6090120155190
+85kg70100130165200

Standardi za snatch (dekleta, 24 kg)

UntrainedBeginner Intermediate AdvancedElite
-60kg456585115140
-65kg507090125150
+65kg5575100135160

V zgornjih tabelicah so rezultati, ki naj bi jih posameznik dosegel. Ni potrebno da greste na tekmo, zgolj v telovadnico. Toliko, za orientacijo.

Moji rekordi:

Jerk 2x32kg: 120 pon

LongCycle 2x32kg: 66 pon

Snatch 32kg: 164 ponovitev

No, tukaj je sedaj jasno in lepo vidno, da mi do elite manjka še veliko trdega dela, kot pa sem zgoraj napisal, sem verjetno prestar in imam vsega skupaj nekoliko čez glavo oziroma se prioritete menjajo.

Seveda so zgoraj zapisani rezultati neko povprečje in sigurno ne svetovni rekordi. Svetovni rekordi so še nekoliko boljši, vendar niso primerni za primerjanje.

Tudi telesne kategorije, ki sem jih uporabil zgoraj niso standardne na tekmovanjih, vendar, kot sem zapisal jih je na tekmovanjih tako ali tako preveč.

Upam, da sem s tem vsaj nekoga nekoliko spodbudil, da pljune v roke in se preizkusi. Občutki v telesu so po nekaj mesečnem planu treniranja Kettlebell Liftinga odlični, še slajši pa je občutek, ko se pomikaš po lestvici navzgor!

Comments are closed.

Spletna stran Kettlebell Slovenija © 2010-2017