Pisarovina 2013 – korak naprej!

Tri – dva – ena – START!

To so zadnje besede, ki jih tekmovalec sliši preden se sproži ura. Od takrat dalje je pomembna le ta. Koliko minut? Koliko ponovitev v minuti? Koliko je še do konca? Sem prehitro začel(a)? Sem dovolj treniral(a)?

To so občutki, s katerimi se je na letošnji izvedbi tradicionalnega tekmovanja v Pisarovini prvič srečali tudi nekateri tekmovalci iz Slovenije. Za večino pa je bila tale tekma prva mednarodna izkušnja v Kettlebell Liftingu.

Lepo po vrsti. Zagrebška ekipa Giryatrija je že tretje leto zapored organizirala tekmovanje v disciplini LongCycle (Clean & Jerk) po pravilih EGSA. Tako kot vedno bi lahko o organizaciji govoril o samih presežkih. Mogoče se komu zdi, da ni vse teklo kot namazano, vendar smo zato krivi tekmovalci, ker se ne prijavimo online, ker se en dan pred tekmo premislimo, na kateri uteži bi tekmovali, ker se zredimo ali shujšamo ter tako “premešamo” kategorije… Moje mnenje, organizacija, ČISTA 10!

 

 

 

 

 

 

 

 

Zame je bila letošnja tekma nekoliko drugačna. Prvič sem treniral tekmovalce iz drugih telovadnic (CrossSmoFit, Krossfit Simptom in FitZone), tako da sem bil nekako odgovoren tudi za njihove nastope.

Letošnji led sta prebili tekmovalki iz ekipe CrossSmoFit. Za njiju je bilo to sploh prva tekma, zato sem toliko bolj ponosen na njun nastop. Velika večina tekmovalcev, ki so se na tekmo prijavili in celo trenirali za njo je ostalo doma. Tako da čestitke vsem, ki ste prišli, ter tekmovali pod slovensko zastavo ter branili barve svojega kluba.

Tina Turšič in Tanja Lisjak sta bili na vrsti v drugem “flightu”. Če je Žan pisal o tremi dva dni pred tekmo, bi jo tokrat lahko slikal. Normalno, tudi sam jo imam pred vsako tekmo, pa sem že “star maček” na takih tekmovanjih. Obema sem napovedal približen rezultat, vendar sem z njima naredil premalo treningov, da bi lahko točno vedel česa sta sposobni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tina je tekmovala z utežjo težko 12kg, ki pa je zanjo nekoliko prelahka. Seveda, za prvo tekmo bolje tako. Začela je odločno in na koncu celo presegla rezultat, ki sem ji ga napovedal. Semafor se je ustavil pri 118 ponovitvah.

Tanja se je odločila preizkusiti svoje sposobnosti s 16kg težkim Kettlebellom. Naredila je usodno napako in začela premalo agresivno (taktika pri dekletih je nekoliko drugačna kot pri fantih). Seveda med samo tekmo nisem mogel pomagati, razen z nasvetom, naj zamenja roko, ko sem opazil, da več nima kontrole nad Kettlebellom. Zaradi velike želje in v žaru borbe pa je hotela narediti še tisto dodatno ponovitev in Kettlebell ji je padel iz rok. Pravila pravijo, da je konec serije, ko se Kettlebell dotakne tal. Ker pa je to tekma, na kateri tekmovalci nabiramo izkušnje, sem ji rekel naj nadaljuje z drugo roko in naj do konca ostane na platformi. Vsi tekmovalci, sodniki, trenerji in gledalci v dvorani smo njeno potezo pozdravili z velikim aplavzom in tako si je zaradi borbenosti in želje pridobila veliko simpatij med nami. Tako se dela! Važno je sodelovati.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nina Degenek, prav tako iz njune ekipe je nekoliko drugačna “žival”. Telesne predispozicije, za katere bi večina profesionalnih športnikov ubijala! Vsi trenerji so hodili do mene in me spraševali, kaj za vraga dela za noge, da ji kvadriceps “trga” pajkice! Dolžino prstov bi ji zavidal tudi kakšen vrhunski kitarist… z drugimi besedami, neverjeten talent! Nina je tekmovala s Kettlebellom težkim 20 kilogramov in do konca naredila serijo. Izjemen dosežek, ki je bil poplačan z velikim aplavzom s strani vseh v dvorani. 94 ponovitev po 10 minutah pove vse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostala tri dekleta trenirajo v Kettlebell Centru, se pravi da z njimi delam vsak dan, tako da je lažje napovedati njihove rezultate oziroma jih pripraviti na serijo.

Nastja Kuzmin je prvič tekmovala na uteži 20 kilogramov in seveda naredila osebni rekord. Pri njej posebne treme nisem zaznal, kar pomeni, da pridobiva na samozavesti in da ima še veliko prostora za napredek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maruša Karničar je zadnjih 10 dni preživela v postelji, kamor jo je položila gripa. Šele en dan pred tekmo je prišla v telovadnico in naredila trening za aktivacijo mišic. Je pa res, da sva z Marušo prej ogromno trenirala prav po posebnem programu, tako da ni izgubila vsega, kar sva naredila. Tako je z osebnim rekordom 117 ponovitev z 20kg težkim Kettlebellom dosegla oziroma osvojila Rank Candidate for Master od Sports! Čestitke!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Med fanti sta tekmo odprla Žan Osredkar iz ekipe CrossSmoFit ter Blaž Strožer, FitZone. Žen trenira v svoji telovadnici, tako da sem ga videl vsakih 14 dni. Sigurno je naredil velik korak naprej, vendar je prostora za napredek še zelo zelo veliko.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blaž pa trenira v Kettlebells Centru, tako da ga lahko redno popravljam in ga sproti vodim skozi treninge. Pred enim mesecem je na tekmovanju v FitZone z dvema Kettlebelloma, težkima 16kg naredil 92 ponovitev, včeraj pa z dvema 20kg težkima Kettlebelloma 93 ponovitev! Očiten napredek. Vendar, za Blaža se vse skupaj šele začenja!

 

 

 

 

 

 

 

 

Iz gorenjskega konca se nam je pridružil Simon Jesenko iz ekipe KrossFit Simptom. Kaj pa vem, težko se odločim kako komentirati njegovo serijo. Simon je veliko premočan za 16kg, vendar z njegovo višino težko dosega visoke številke s težkimi Kettlebelli. Mislim, da se je odločil pravilno in vzel 16kg Kettlebelle. Prva mednarodna tekma. Bolje tako, da z viskom rezultatom in nasmeškom na licih končati serijo, kot pa razočaran oditi domov s slabimi občutki. Če bo Simon nadaljeval s treningi, potem bo lahko na koncu leta dosegel Rank Level 1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaradi slabih vremenskih razmer in nekoliko razvlečenega tekmovanja se je potem ekipa CrossSmoFit odločila, da odrine proti domu, saj so njihovi tekmovalci zaključili s tekmovanjem. Ostali smo brez podpore s tribun, vendar nič za to, dovolj dela smo imeli sami s sabo.

Ostali smo še fantje na “težkih” Kettlebellih. Napetost med nami je bila taka, da bi jo lahko čutili z roko. Samo Jamnik na 28kg, Aljaž Pavlič, Matjaž Kolar, Andraž Šmon ter Janez Skok na 24kg in jaz na 32kg. Po pravici povedano, ti dve seriji sta mi vzeli kakšnih 5 let življenja.

Najprej smo na platformo stopili Andraž, Samo in jaz. Samo je ciljal na 70 ponovitev, Andraž na 72 in jaz na 62. Rezultat: Samo 67, Andraž 68 in jaz 65 pove dovolj. Za tiste ki ne veste, to so vsi rezutlati, ki pomenijo osvojene Ranke. Andraž Level 1, Samo Candidate for Master od Sports in jaz Master of Sports.

 

 

 

 

 

 

 

Preden smo dobro zadihali, so na platformah že stali Janez, Matjaž in Aljaž, vsi trije tekmovalci ŠD Kettlebells. Janez je naredil usodno napako in začel preveč agresivno (sem že omenil, da je taktika med fanti in dekleti nekoliko drugačna? 😉 )

 

 

 

 

 

 

 

Nič hudega, prva tekma s 24kg, prva tekma na mednarodni sceni. Vsi smo kdaj predčasno končali serijo. Razlogov zato je veliko. Slaba večerja en dan prej, slab zajtrk na dan tekmovanja, premalo spanca, preveč spanca, predolgo čakanje na svojo serijo, trema, problemi v službi, slaba vest zaradi menjave trenerja, finančne težave, osebni problemi, težave v ljubezni, otroci, politika… uf, ko iščem(o) razloge res ni težko spustiti Kettlebella na tla. Vam naštejem svoje težave v zadnjih nekaj mesecih? Raje ne. Hočem povedati, da težave bodo vedno prisotne, saj smo rekreativci in kot taki svoj prosti čas namenjamo treningom. Samo pohvalim lahko vsakogar, ki sploh pride na tekmo. Vsaka tekma je izkušnjna. V prvi vrsti osebnostna, potem pa vse ostalo.

Matjažu se je zgodilo podobno. Ogromna želja. “Nisem mogel dihat” je rekel. “Vse je blo OK, samo dihat nisem mogel”. Hmn.. vse je blo OK.. aja, sam dihat nisi mogu.. ja pol je blo pa res vse OK 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Točno vem kaj se je zgodilo, ampak, to pustimo za kakšen drug članek (teorija treniranja ipd.). Mislim, da bi Matjaž spustil Kettlebelle v 6 minuti, če ne bi bilo tako glasnih navijačev. Po drugi strani, mislim da bi zdržal do konca, če ne bi Aljaž spustil v deveti minuti. Ja, kaj vse se dogaja v glavi, vsi razlogi da spustimo!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aljaž je deloval najbolj suvereno od vseh naših tekmovalcev, ki se tekmovali na 24kg. Vse do te “famozne” osme minute. Vem, da ni mogel naredili niti ene ponovitve več, zato je v začetku devete minute in pri rezultatu 65 ponovitev izgubil kontrolo nad Kettlebellom in serija je bila zanj končana. Matjažu se je semafor ustavil pri 60, Janez pa je, kot sem že prej omenil, po 5 minutah končal serijo pri številki 40.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zvezda večera pa je bila sigurno Tajda! Da, čeprav sem bil v dvorani jaz (na Hrvaškem so stvari nekoliko drugače postavljene kot pri nas, pravzaprav, povsod po svetu so stvari nekoliko drugače postavljene kot pri nas), čeprav je bil v dvorani Sergey Rachinsky (Honored Master of Sports of Russia).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ja, sestra, pa? Verjetno imate vsi brate ali pa sestre in ste na njih ponosni. Prav je tako. Če pa doseže še SVETOVNI REKORD! Jup, prav ste slišali, Tajda je z 24kg težkim Kettlebellom (pri telesni teži 53kg) naredila 104 ponovitve LongCycle. Se pravi, Clean in Jerk! v 10 minutah, da ne bo pomote. Z eno menjavo rok, da ne bo pomote!!

S tem je dosegla Rank WORLD CLASS MASTER OF SPORTS! Prva slovenska in druga tekmovalka v organizaciji EGSA (prva je Katarina Helcmanovska). To, da je dosegla svetovni rekord nisem niti pomislil, dokler ni Sergey prišel do mene in mi kot trenerju čestital, da imam za atletinjo svetovno rekorderko! Na Tajdo sicer ne gledam kot na atletinjo, ampak na sestro, ampak, vseeno, zdaj lahko rečem, da imamo to v familiji 🙂

Če potegnem čtro pod včerajšnji dan potem lahko vidim ogromen napredek!

1. na tekmo smo odšli z avtobusom
2. bile so 4 ekipe iz Slovenije (do včeraj smo bili vedno sami)
3. razmerje med fanti in dekleti je bilo 1:1 (do sedaj je bilo vedno veliko več deklet)
4. imeli smo 3 tekmovalke na 20kg, 4 tekmovalce na 24kg (do sedaj so fantje tekmovali na 16 ali 20kg, potem pa zaradi premalo volje obupali)
5. imamo svetovno rekorderko!

Lepo je videti, da se Girevoy Sport (Kettlebell Lifting) v Sloveniji razvija, širi. Lepo je videti, da klubi (v večini) lepo sodeujemo med seboj. Lepo je videti, da na tekmi na Hrvaškem padajo poljubi med Slovenici, Hrvati, Srbi, Bosanci in ostalimi “stranci”!

Naj kar tukajle javno povabim na naslednji dogodek. Največji dogodek v zgodovini Kettlebell Liftinga, ki se bo zgodil izven Rusije. Evropski pokal, ki bo oktobra v Zagrebu.

In nasvet za tiste, ki bi radi tekmovali na tem tekmovanju: izkušnje iz internih tekem niso dovolj! Do takrat bo še veliko manjših in nekoliko večjih tekem v Sloveniji in okolici, kjer bo dovolj časa za nabiranje dragocenih izkušenj!

 

ČESTITKE ŠE ENKRAT VSEM TEKMOVALCEM IN TEKMOVALKAM TER ORANIZATORJEM!

 

Comments are closed.

Spletna stran Kettlebell Slovenija © 2010-2017