Doseganje EGSA Rankov! Sprejmite IZZIV in poizkusite tudi vi!

V Trening Centru IZZIV bomo imeli v soboto, 25.6.2011 preizkus moči, vzdržljivosti, eksplozivnosti in mentalne pripravljenosti. Z eno besedo, Kettlebell Lifting ali Girevoy Sport test.

Verjetno ste že vsi slišali za Kettlebells vadbo. Ja, seveda se lahko delajo tudi skupinski treningi, ki so (seveda če jih je sestavil izkušen in uspešen trener na področju Kettlebell Liftinga) lahko zelo koristni, predvsem pa zanimivi in raznoliki.

Skupinska vadba je nekaj, pokazalo pa se je, da vse več ljudi, ki prihaja v stik s Kettlebelli želi tudi videti napredek. Razlogov za to je več, v Trening Centru IZZIV pa sem opazil dva glavna razloga.

Prvi je ta, da v tem centru trenirajo atletli Slovenian Kettlebell Cluba, edinega Kettlebell tekmovalnega kluba v Sloveniji. Rekreativci opazijo motiv, napredek, energijo in prijateljstvo med temi atleti in si zato tudi sami želijo pridružiti ekipi.

Drugi razlog tudi tiči v atletih, vendar ne zaradi uspehov, ki jih nizajo na vseh tekmovanjih. Predvsem med dekleti Girevoy Sport postaja vse bolj popularen, saj s pravilnim pristopom k treningu dobesedno topimo maščobe na kritičnih predelih, krepimo pa predvsem mišice na hrbtu, trebuhu, nogah in zadnjici.

Vse več ljudem je jasno, da se napredek lahko meri na več načinov. In vse več ljudi se zaveda pravega pomena napredka.

Prvi viden razlog je seveda oblika telesa in počutje. Kot pa pravi star slovenski pregovor, vsake oči imajo svojega malarja je težko meriti napredek pri vsakem posamezniku. Glede na to, da se ljudje po treningu Girevoy Sporta počutijo bolje kot pred njim lahko mirno trdim, da je napredek pri atletih več kot očiten.

No, drugi del napredka pa se meri po raznih lestvicah ali bolje rečeno v naprej postavljenih normah. Pri borilnih športih so to pasovi različnih barv, pri dvigovanju uteži maksimalna teža, ki jo lahko nekdo dvigne, pri atletiki čim krajši čas, v katerem pretečemo določeno razdaljo… Pri Girevoy Sportu pa so za to Rank lestvice. Teh lestvic je vse več, vendar je le nekaj tistih, ki imajo pravo težo, ki nekaj veljajo in ki so jih sestavili atleti in trenerji na podlagi dolgoletnih izkušenj.

V organizaciji EGSA (European Girevoy Sport Association) je cilj v šport privabiti kar največ tako rekreativcev kot tudi vrhunskih Kettlebell Lifterjev, zato so tudi naredili Rank sistem, ki je prijazen tako začetnikom, amaterjem kot tudi tistim, ki trkajo na vrata in dihajo za ovratnik najboljšim lifterjem na svetu. Prav zato smo se pri Slovenian Kettlebell Clubu odločili, da bomo svoje atlete testirali po njihovem Rankirnem sistemu.

Primer testiranja:

Seveda pa Ranka ne moremo osvojiti kar tako, brez organizirane tekme ali dogodka. Če želi nekdo (naj si bo atlet ali samo rekreativec, ki želi preveriti svoj napredek) osvojiti določen Rank, mora biti za to organiziran dogodek. Razlogov za to je več. Najbolj tehten razlog je, da imajo vsi, ki se želijo testirati enake pogoje, se pravi, tehtanje na isti dan, iste uteži, približno enaka temperatura v telovadnici. Drugi razlog je bolj motivacijske narave. Se pravi, formo je potrebno tempirati na določen dogodek ali tekmo, na tekmi pa je potrebno pokazati zadovoljivo mero zrelosti in prikazati dobro psiho-fizično pripravljenost.

Najpomembnejši razlog za organizacijo dogodka pa so sodniki. Vsaka organizacija ima seveda svoje sodnike, ki morajo biti izkušeni in morajo videti razliko med pravilno (beri varno) izvedbo in pa nepravilnimi ponovitvami, ki lahko vodijo k poškodbam.

Zato bomo 25.6.2011 v Trening Centru IZZIV organizirali dogodek, na katerem bo lahko vsak prizkusil svojo formo. Ni potrebno, da je udeleženec član ekipe SKC ali član trening centra IZZIV.

V Sloveniji je kar nekaj ljudi, ki dvigujejo Kettlebelle oziroma celo učijo druge, kako je potrebno dvigovati in seveda jim ne bi škodilo, če bi se preizkusili oziroma če bi na tak dogodek poslali svoje stranke oziroma atlete.

Tokrat se bo testiralo v disciplini Biathlon (Jerk – Snatch), rezultati s tega testiranja pa so že prvi del kvalifikacij na svetovno prvenstvo po IGSF organizaciji, ki bo letos v Grčiji.

Slovenian Kettlebell Club bo najuspešnejše atlete tudi prijavil na tekmovanje. Lani smo osvojili kar nekaj medalj in verjamemo, da bomo letos še boljši!

Sprejmite IZZIV in se preizkusite!

Comments are closed.

Spletna stran Kettlebell Slovenija © 2010-2017