Ruske skrivnosti???

Vsak začetek je težak. Še posebej, če je neka stvar nova tako zate, kot za 90% celotne populacije. Zato je zelo pomembno, da na začetku naletimo na človeka, ki nas bo pravilno usmeril, saj so osnove zelo pomembne za zdravo nadaljevanje športne poti (verjetno vsake, vendar bom tukaj apeliral na športnike).

Tako sem tudi jaz iskal neko osebo, za katero sem verjel, da mi bo pokazala pravo pot. Glede na to, da ne bom omenjal nobene osebe v tem članku, naj tudi on ostane neimenovan.

Girevoy Sport je Ruski šport, prav zato bi bilo nekako najpametneje zaupati Rusom. Pa je res tako? Po 3 letih sodelovanja z bolj kot ne Američani sem ugovotil, so stavki kot “Russian Secrets, Russian Protocols, Russian Training Methods, Russian Special Exercises….” le marketinški nateg.  Hmn… bolj kot sem spoznaval ameriški način marketinga, bolj sem ugotavljal, da so dejansko vseh knjig, člankov in podobnih medijev avtorji prav Američani sami!!!

Zato sem malo pobrskal po internetu, in ugotovil, da če zraven besede Fitness, Strong, Power… napišeš Russian, dobiš kar 2x več zadetkov, kjer so omenjeni Kettlebelli. Opa… Seveda je Rusija veljala za športno velesilo prejšnega stoletja in veliko ljudi išče prav skrivnosti in metode, ki so jih uporabljali.

Prav tako sem tudi jaz iskal tisti strašne Ruske skrivnosti in jih prevzaprav tudi našel, vendar… Na Kettlebelle sem naletel po naklučju in mislim, da sem odkril tisti skrivnost. In tudi 3 leta, ko sem treniral s Kettlebelli sem mislim, da treniram pravilno. Pa je bilo res tako? Mogoče, prilezel sem do naziva Master of Sports. Vendar sem hotel več. Hočem več!

Kot atlet in trener nisem nikoli zadovoljen s svojimi rezultati, vedno moram napredovati. Vendar se mi je ustavilo. Prav tako se je ustavilo mojim atletom. Zakaj njim prej kot meni? Mogoče zato, ker niso tako trmasti da bi vztrajali 3 leta na tako težkem programu. Sedaj pa glavno vprašanje: ali je tako težak program zares pomemben?

Kot sem že rekel, ne bom omenjal avtorja programa, vendar lahko mirno rečem, da je to program, ki ga je povozil čas. Seveda se da na ta način trenirati, vendar je preveč stresno in zanimariti miramo preveč ostalih komponent treniranja. Vem, da s tem načinom treniranja ne bi napredoval, saj sem za 10% napredek potreboval 1 leto. Mogoče to niti ni tako malo. Ne, ni malo če si blizu svojemu genetskemu maksimumu. Ko sem zamenjal trenerja, sem v 4 mesecih napredoval več kot za 10%!

Nazaj k “skrivnostim”. Na internetu je ogromno materiala z “ruskimi metodami” treniranja. Seveda ne bom govoril o vseh metodah, držal pa se bom Girevoy Sporta (Kettlebell Liftinga) in pomožnih vaj. Vse kar najdete na internetu lahko mirno pozabite.. še bolje, sploh ne berite, ker boste pomešali koristne informacije (če imate srečo in ste naleteli na dobrega trenerja) z BS, ki ga boste prebrali. Drugi nasvet. Če trener, ki vas uči nima naziva Master of Sports, potem verjetno ni dal skozi potrebnega procesa treniranja, nima dovolj znanja in izkušenj in sigurno ne pozna “ruskih skrivnosti”.

Mogoče ste eden tistih srečnežev, ki ste naleteli na trenerja, ki ima naziv Master of Sports. OK, koliko njegovih atletov ima ta naziv? Kakšen odstotek atletov to predstvalja? Kako dolgo so ti atleti trenirali, da so prišli do tega naziva? Koliko poškodb je bilo med temi atleti? Če vam uspe to izvedeti in če so rezultati za vas sprejemljivi, potem ste na dobri poti.

Zase lahko rečem, da moj trener sigurno spada v kategorijo tistih, ki se lahko pohvali z naslovi svetovnega prvaka, svetovnega rekorderja, trenerjem vsaj 10 Master of Sports atletov. Sedaj pa še najpomembnejše. Ali lahko trenerju zaupate? Moj nasvet: takoj ko trener omeni da vam bo razkril “ruske skrivnosti” se obrnite na nekoga drugega!

V zadnjih 10 dneh sem imel možnost osebno spoznati dva Ruska Kettlebell Lifterja. Prvi, Master of Sport, trener Ruske mladinske reprezentance, trener mnogih atletov po svetu in drugi najboljši tekmovalec v svoji kategoriji. Skupaj sva vodila seminar in lahko rečem, da ni niti enkrat omenil nobene skrivnosti. Zakaj. Zato, ker sva skupaj vodila seminar. Zato, ker sva širila znanje. Zato, ker bi rada, da šport zraste.

Drugi, ki pa je vodil seminar v Ljubljani… no, to je pa druga vrsta športnika in trenerja. Svetovni prvak, svetovni rekorder, Master of Sport World Class… in človek na mestu! Tudi on ni niti enkrat omenil skrivnosti.

Kako lahko zaupam takemu človeku? Zakaj bi prav meni povedal svoje “skrivnosti”? Odgovor je: Ne vem. Nimam pojma.

Ampak, lahko mirno rečem, da mu zaupam. V njegovih očeh sem videl iskrenost. Ja, res je… nekaj je govoril na seminarju, predaval o splošnih stvareh, metodikah treniranja, ki jih uporabljajo v Rusiji (in jih lahko najdete na internetu)… Nekaj pa je to, kar sva se pogovarjala na samem… kako je razložil metodiko, katere vaje in zakaj, za vsak dan posebej in kar je najbolj pomembno.. posebej zame!

Odgovor na vrpašanje, ali obstajajo ruske skrivnosti je DA! Vednar jih vsi poznate, le vidite jih ne. Ali jih vam bom jaz razkril? NE! Zakaj ne? Preberite še enrkat ta članek in si odgovorite.

Comments are closed.

Spletna stran Kettlebell Slovenija © 2010-2017