Slovenske skrivnosti

V poplavi fitness centrov, “gymov”, telovadnic, dvoran za trening in podobnih prostorov, kjer se odvija vodena vadba je Kettlebells Center le en izmed njih. Seveda če gledamo zelo površinsko.

Razlikuje se po tem, da se v njem ukvarjamo s tradicionlanim ruskim nacionalnim športom, ki ima nekaj podzvrsti. Seveda imamo tudi nekaj alternativnih, vendar originalnih vrst vadbe, saj je potrebno plačati najemnino.

Kaj točno je Kettlebell, kako se v Kettlebell liftingu tekmuje, kako se pripravlja na tekmo in podobne stvari lahko preberete v podkategoriji članki.

 

Problem razvoja športa nastaja zaradi več razlogov:

1. Kettlebell Lifting je težak šport, spada med težko atletiko in ga zato ni lahko trenirati.

2. Poleg moči, eksplozivnosti in vzdržljivosti je potrebna tudi mentalna pripravljenost, ki pa je največkrat največji problem.

3. Šport ne prinaša denarja, zato se “trenerji” raje odločijo za komercialne vadbe in tako zavajajo stranko da trenirajo Kettlebell Lifting, v bistvu pa ne delajo nič drugega kot telovadijo s Kettlebelli (seveda ima vadba s Kettlebelli prednosti pred ostalimi vrstami vadb, vendar sedaj govorim o športu).

Na srečo pa nas ostaja nekaj, peščica, ki verjamemo v trdo delo, ki prinaša rezultate. VRHUNSKE rezultate!

V sedmih letih, odkar sem slišal za Kettlebell sem sprobal že skorajda vse. Učil sem se na lastnih napakah, vendar nikoli nisem obupal. Osvojil sem naslov svetovnega prvaka (WKC, amaterska organizacija!), postal Master of Sports (po vseh organizacijah) in treniral mnoge, ki dosegajo zavidljive rezultate.

Seveda pa se povseod, kjer gre za “biznis” (ja, na žalost je tudi Kettlebell Lifting vse manj šport in vse bolj posel) pojavlja konkurenca. Kar je seveda dobro, dokler je ta konkurenca zdrava in stremi k istim ciljem. Razvoju športa! Ker je Kettlebell Lifting ruski šport, seveda ljudje najbolj zupajo Rusom (logično, a ne?). No, Rusi pa igrajo na svoje strune in govorijo o skrivnostih, ki bodo iz vas naredile zmagovalce. Seveda so te skrivnosti tako dobro skrite, da se ti “bodoči zmagovalci” ne pokažejo. Zanimivo, a ne? Seveda imajo Rusi svoje atlete, ki trenirajo že vrsto let in dosegajo zavidljive rezultate, ampak ne zato, ker poznajo skrivnosti, temveč zato, ker TRENIRAJO!!!

Vsakič ko slišim za Ruske skrivnosti iz ust nekega lifterja, ki ga 24kg premetava po platformi mi je samo žal, da je nasedel.

Obstajajo pa prave skrivnosti in to so SLOVENSKE SKRIVNOSTI! Kot je rekel že pokojni Vinko Kandija (legendarni rokometni trener) imamo Slovenci idealno kri za osvajanje najvišjih odličij. Imamo inovativnost in ustvarjalnost “balkancev” in pridnost ter delavnost Nemcev (seveda je to v njegovem primeru letelo na ekipne športe).

Prav to pa nas (lahko rečem tudi mene, da se ne poistovetim s celotno Slovenijo) dela drugačne. Poznamo skrivnost.

Pot do spoznanja je bila dolga, trnova, polna vzponov in padcev, krvavih žuljev, nervoznih pogovorov, solz, znoja, prepirov zaradi preutrujenosti, poslovnih nesoglasij, napačne izbire trenerjev… in najhuje, ta pot se NIKOLI ne konča!

Tudi če vam naravnost povem, kaj je skrivnost do uspeha (prva postaja na poti do uspeha pri Kettlebell Liftignu je naziv Master of Sports), tega ne boste razumeli.

Lahko pa vam povem kako vam NE bo uspelo:

1. zamenjali boste trenerja, ko bo postalo težko (seveda, to je lažje kot pa stisnit zobe);

2. iskali boste alternativne metode (zelo podobno kot točka 1);

3. iskali boste izgovore za neuspeh, ko serija ne bo narejena do konca;

4. iz navade boste že pred serijo poiskali razloge, če vam slučajno ne uspe narediti serije;

5. iskali boste razloge, da sploh ne boste prišli na trening;

6. poiskali boste drugi šport oziroma ugotovili, da je tudi ličkanje koruze precej naporno…

Skrivnost mojega uspeha in uspeha mojih atletov (Mark Stapleton, CMS; Eddie Sheenan, CMS; Tajda Sobočan, CMS; Katja Bastjančič, CMS; Aleš Muhovec, CMS; Samo Jamnik, CMS, Ivana Britvec, CWCMS, Katarina Helcmanovska, WCMS), ki so se na tekmo resno pripravljali je v tem, da niso spustili NITI ENEGA treninga v času priprav na tekmo! Niti poleti, ko je vroče in žulji pokajo kot za stavo. Niti pozimi, ko so Kettlebelli mrzli in koža razpokana. Niti enega treninga.

Druga skrivnost teh istih atletov je v tem, da tudi po neuspeli seriji naredijo trening do konca. Če je za uspešno narejen trening predvidena ena minuta, naredijo 10 sekind več, samo da pokažejo, da si želijo, da imajo voljo da se poberejo in da se ne bojijo izzivov.

Tretja skrivnost je v treningih, ki so narejeni samostojno. Tudi če me ni zraven, oni trenirajo. Če je trening prelahek, ga začinijo z vajami, v katerih so najslabši.

In četrta skrivnost je v tem, da poslušajo svojega trenerja in da mu zaupajo (mogoče nisem tako dober trener, kot srečnež, da imam perpsektivne atelte, ki mi zaupajo in vztrajajo tudi ko jim je najtežje).

Kettlebell Lifting je šport, pri katerem ni bližnjic. Potrebno je narediti korak za korakom, saj če preskočimo enega, lahko to na dolgi rok pomeni, da bomo morali narediti dva nazaj. To se je zgodilo meni. Na srečo sem z vami delil skrivnosti in vam tako prikrajšal frustracije neuspeha.

Zapomnite si, naslednjič ko boste hoteli odložti utež na tla 5 sekund pred koncem, ko boste hoteli vzeti lažjo utež, ko boste delali počasneje kot vam je naročeno in ko ne boste poslušali trenrjevih navodil, vam na dolgi rok NE bo uspelo doseči svojega cilja.

Skorja kruha do uspeha je trda in debela, je pa zato na sredini medena! (by Brane Kozinc)

Comments are closed.

Spletna stran Kettlebell Slovenija © 2010-2017