Tajda Sobočan, prva Master of Sports v Sloveniji!

Seriji intervjujev, pogledov na tekmo in opisov treningov sledi pogovor z mojo najljubšo lifterko, mojo sestro Tajdo. Tajda je prva Slovenka, ki je postala World Kettlebell Club Fitness Inštruktorica, kar si je prislužila s prisotnostjo na seminarju pod vodstvom Valeryja Fedorenka. Kar pa je veliko bolj pomembno, je tudi prva Master Of Sports tekmovalka v Kettlebell Lifingu, dosežek, ki je vreden časti in hvale! Preberimo, kako Tajda gleda na Kettlebelell in dogajanje okoli njih:

Živjo, kako si?

 Živjo .. Super, ker sem ravno odtrenirala. Pa ti?

 Da ne bova preveč uradna in zavajala ljudi… kako je trenirati pod mojim (bratovim) mentorstvom?

 Verjetno večina misli da je to lažje, kot trenirati pod mentorstvom nekoga, ki si ga spoznal kot svojega trenerja in sta na tej relaciji (trener-učenec/atlet) ostala. Jaz mislim da ni. Poleg tega da te spoštujem kot trenerja, te spoštujem še kot brata, prijatelja, sodelavca in te zato iz večih vidikov ne želim razočarati. Na treningih se tako še toliko bolj potrudim in tako so tudi rezultati toliko boljši. Trenirati pod tvojim mentorstvom pa je vsekakor užitek in meni v veliko veselje.

   Povej ostalim, kje in kdaj si prvič slišala za Kettlebelle?

   Za Kettlebelle sem prvič slišala kar doma . Kako ne bi, če pa si jih ti pripeljal v Slovenijo. Spomnim se, da si takrat o tem govoril ves čas. Podobno kot zdaj delam tudi jaz.

   Kaj ti je bilo pri Kettlebellih všeč?

   Ko sem prvič videla različne velikosti črnih železnih žogic z ročajem, mi te sploh niso bile tako všeč. Ker pa sem želela videti kaj tebe na njih tako privlači, sem nekajkrat poskusila trenirati in kmalu ugotovila kaj je to. S Kettlebellom dejasko lahko trenira celo telo, povečuje se vzdržljivost, moč, eksplozivnost, kar pa sem takrat nujno potrebovala, saj sem trenirala Taekwondo. Zdaj so Kettlebelli drugačni in na njih mi je všeč vse – prijetne barve, enaka velikost od 8kg do 64kg, z njimi pa se lahko trenira še bolje. Če znaš seveda.

   Nekateri še ne vedo, da si prva World Kettlebell Club Fitness inštruktorica v Sloveniji. Povej kdaj in kje si prišla do tega naziva.

Poleti, leta 2008 smo šli na prijeten izlet v Švico. Takrat sploh nisem občutila, da lahko tam pridobim licenco za World Kettlebell Club Fitness inštruktorico, zato sem bila sproščena. V Švici sem spoznala velikega človeka Kettlebellov – Valeryja Fedorenka in Erica Liforda. Šele ko je Valery pokazal serijo s Kettlebelli sem videla, da je res spoštovanja vreden. Ko sem uspešno opravila svoj del, sem ponosno postala WKC Fitness inštruktorica. Pred enim mesecem sem naredila rank Master of Sport in na to sem bila še toliko bolj ponosna, ker me je pohvalil in mi čestital Eric Liford.

 Stranke te imajo zelo rade. S čim misliš da si pridobiš njihovo zaupanje in simpatijo?

 Na vsakem treningu se potrudim in ga skušam odvoditi kar se da dobro, pozitivno in strokovno. Če uspem stranke s tem “očarati”, je moj cilj izpoljnen.

 Kdaj si prvič dobila priložnost, da učiš ostale in kako si se počutila na začetku?

 Kmalu po tem ko sem v Švici pridobila licenco, sem dobila priložnost, da skupaj s tabo odvodim skupinsko vadbo. Bila sem malce nesamozavestna in tiha, prostor pa je bil velik in glasen. Na začetku sem se morala privaditi, zato sem opazovala kako ti razložiš vajo, kaj poudariš, kako popraviš.. In potem je bilo potrebno nekaj vaje, da sem postala mojster :P.

 Kako se počutiš zdaj, ko je za teboj že nekaj let dela in veliko ur z različnimi ljudmi in skupinami?

 Zdaj sem bolj samozavestna. Veseli me delo z različnimi ljudmi. Včasih sem naudušena ko v dvorano stopi talent, ki po nekaj urah pravilno izvaja večino gibov in se enostavno, skoraj neopazno vključi v že obstoječo skupino. Drugič je bolj zanimivo, da nekomu posvetiš več časa, se z njim bolj intenzivno ukvarjaš in opazuješ večje in manjše napredke. Vesela sem, da smo še vsakega do zdaj uspeli naučiti tako dobro, da varno in z veseljem trenira.

Poleg tega, da si prva WKC Fitness Instruktorica v Sloveniji si tudi prva slovenka, ki si je prislužila (in to resnično prigarala) naziv Master of Sports. Kaj ti to pomeni?

 Naziv Master of Sport mi pomeni veliko. Jemljem si ga v dokaz, da se vse da, če se hoče. In po tem nazivu, si želim še več. Zastavljeni so novi cilji, ki si jih želim doseči in vem da mi bo uspelo, če bom vztrajala.

 Kako si prišla do tega rezultata? Kako pogosto treniraš?

 Do tega rezultata ne bi prišla brez najboljšega trenerja – tebe. Trenirala sem po programu, ki smo ga imeli atleti zastavljenega. Svoje rezultate sem si redno zapisovala in tako spremnljala svoj napredek. V celem programu nisem spustila nobenega treninga, to pomeni da sem naredila vsak teden 3 oziroma 4 treninge + kakšen trening s skupino.

 Katera je tvoja najljubša vaja s Kettlebelli?

 Verjetno je precej jasno da imam zelo rada Long Cycle, saj sem v tej disciplini dosegla najboljše rezultate. Zelo rada imam tudi Jerk, ki mi prav tako ne dela preglavic, malo manj ljubi pa so mi Snatchi. In ravno zato jih zdaj bolj treniram, ker vem da mi bodo postali zelo všeč, ko jih bom delala dovolj dobro.

 Kaj pa pomožna vaja?

 Najljubše pomožne vaje nimam. Naredim jih, ker jih je za dobre rezultate s Kettlebelli potrebno narediti. To pa ne pomeni da mi niso všeč!

 Poleg treniranja s Kettlebelli si tudi zelo uspešna na področju študija. Kako ti uspeva združiti naporne treninge in študij?

   Že od malega ste/so me učili discipline. Čas si razporedim tako, da ga imam dovolj za predavanja, učenje, trening, prijatelje.. in v tem uživam! Včasih si želim še več

  Kako dolgo se boš še ukvarjala s Kettlebell Liftingom?

  Dokler bom čutila da mi Kettlebell Lifting ustreza. To pomeni, dokler bom uspešna, dokler bom napredovala, se dobro počutila.. Ko bo to minilo, bom verjetno nadaljevala s skupinskimi KB  treningi in držala tradicijo naše Supermami.

 Veliko ljudi še zmeraj ne loči razlike med dvigovanjem Kettlebellov in Kettlebell Liftingom. Kako bi ti povedala razliko in jim to razložila?

 Kettlebell Lifting je ruski šport, sestavljen iz dveh disciplin (Long Cycle = clean&jerk in Biathlon = jerk + snatch). Fantje uporabljajo dva Kettlebella, dekleta enega. Cilj je v 10 minutah narediti  čim več pravilnih ponovitev s čim trežjimi Kettlebelli.

 Dvigovanje Kettlebellov pa je lahko rekreacija, pomožna vaja, dokazovanje moči oziroma Strong sport kadar se opravi manjše število ponovitev z zelo težkimi KB (fantje 36kg+, dekleta 28kg+) in podobno.
Kaj ti praviš, je moja razlaga dovol
j dobra in jasna?

 Poleg Kettlebell Liftinga si tudi Peak Pilates inštruktorica. Kako si prišla do tega naziva?

 Pilates je odlična vadba za izboljšanje drže, gibljivosti, tonus trebušnih mišic, mišic na nogah in zadnjici. Pripomore k lahkotnosti vsakdanjih gibov, kot so hoja, tek, hoja po stopnicah in podobno. Zato sem si zaželela to vadbo od bliže spoznati. Lansko leto sem uspešno opravila licenciranje in zdaj redno izvajam tudi to vrsto vadbe, ki je primerna za prav vsakogar.

 Ali misliš, da vaje iz Pilatesa pomagajo pri Kettlebell Liftingu in zakaj?

 Kot sem že omenila, je Pilates vadba iz večih vidikov zelo uporabna. Pri Kettlebell Liftingu je zelo pomembna gibljivost in moč nog, zato Pilates vsekakor priporočam vsakemu Lifterju. Pri Pilatesu raztegujemo tudi hrbtne mišice, ki se pri vadbi s Kettlebelli krepijo in tako preprečimo poškodbe in muskelfiber.

 Pred Kettlebelli si bila odlična Tea Kwon Doistka… povej nam nekaj več o tem.

 O odličnosti v Taekwondo-ju težko govorim. Trenirala sem 11 let in dosegla nekaj manjših boljših rezultatov, kot so državna prvakinja v tehniki in borbah, mesto v reprezentanci in nekaj medalj iz zunanjih prvenstev. Ko sem začela trenirati Taekwondo sem bila majhna okrogla deklica. Ta šport mi je prinesel veliko lepega in dobrega – postala sem bolj samozavestna, disciplinirana, družabna.. Izgubila sem kar nekaj kilogramov, kar mi je omogočalo napredek pri osebni rasti. Taekwondo bom vedno spoštovala in ga imela zelo rada. Ponosna sem, da sem bivša sotekmovalka in dobra prijateljica odličnih Taekwondo-istov, ki bodo letos predstavljali barve Slovenije na OI v Londonu.

 Na kateri dosežek si najbolj ponosna (tukaj Kettlebell Lifting dosežek).

 Največ kar mi je do sedaj uspelo, je bil naziv Master of Sport v disciplini Long Cycle. Na to sem trenutno najbolj ponosna.

Ponosna sem tudi na to, da sem zmagala na kar nekaj mednarodnih tekmovanjih, želim pa si seveda še kakšnega dosežka, na katerega bom lahko še bolj ponosna.

 Kakšni so tvoji plani v Kettlebell Liftingu? V čem bi se rada izboljšala, je še kakšen Rank ali rekord, ki bi ga rada dosegla?

Rada bi se izboljšala v Snatchu. Če mi to uspe, mislim da Rank Master of Sport v disciplini Biathlon sploh ni tako nemogoč. V Long Cycle so mi zmanjkale zgolj 4 ponovitve, da bi dosegla še višji Rank (CMSWC), ki si ga prav tako želim doseči.
Nobena skrivnost pa ni, če povem da bi rada še naprej bila “pomožna” trenerka našim zmagovalkam in zmagovalcem in bila hkrati del njih.

Dekleta se bojijo uteži ker mislijo, da se bodo zredile. Kaj bi povedala njim?

 Dekleta ki so takega mnenja, verjetno ne ločijo med telovadbo s pomočjo Kettlebellov, Barbellov, Dummbellov in drugih vabenih pripomočkov ter med Bodybuildingom.

Z redno vadbo se nikakor ne bodo zredile. Če bo kakšna “suhica” pridobila kakšen kilogram, bo to verjetno zaradi pridobljenih mišic, ki so veliko težje od odvečnega sala. Zagotovo pa lahko vsaka s pravilnim prehranjevanjem in pravo mero gibanja izoblikuje svojo postavo v zavidljivo. In v Kettlebells Centru ji do le-te z veseljem pomagamo pritelovaditi v najkrajšem možnem času.

Tajdini najboljši rezultati s tekem:

Long Cycle:
20 kg, 93 pon

24 kg, 84 pon

 Jerk:
12 kg, 202 pon

16 kg, 183 pon

Snatch:

12 kg, 187 pon

16 kg, 122 pon

Tekme:

  • Turbigo, 2010 (-55 kg (53kg)/16kg) LC, 1.mesto / 95 pon

  • Milano World Championship 2010 (-60 kg (49,9kg)/16kg) Snatch, 3.mesto / 96 pon

  • Pisarovina 2011 (51,5 kg/20kg) LC, 1.mesto / 93 pon

  • Irska (52kg/16kg) Biathlon, 1.mesto (3.mesto absolutno) / Jerk 167 pon, snatch, 118 pon

  • Hamburg (51,5 kg/12kg) Biathlon, 1.mesto / Jerk 202 pon, snatch 187 pon

  • Bjelovar (51,6kg/16kg) Biathlon, 1.mesto / Jerk 183 pon, snatch 110 pon

  • Pisarovina 2012 (54kg/24kg) LC, 1.mesto / 84 pon

 

Comments are closed.

Spletna stran Kettlebell Slovenija © 2010-2017