Valovanje

V zadnjem mesecu sta bili organizirani dve tekmovanji, ki se jih je udeležilo kar nekaj tekmovalcev iz Slovenije.

Obe tekmovanji sta imeli kar veliko težo, saj sta bili na koledarju organizacije IUKL, katere članica je tudi naša zveza (Kettlebell Šport Zveza Slovenije).

Prvo se je zgodilo 29.3. v Zagrebu. Naval na to tekmo je bil res velik, sploh iz Slovenije. Zagreb je blizu, pravila pa so dopuščala, da so se lahko preizkusili tudi tekmovalci, ki so v Kettlebell Lifting vstopili pred kratkim. Tako so na tekmo odšli tako tekmovalci Kettlebells Centra, kot tudi nekaterih ostalih klubov (telovadnic) iz Slovenije.

Sam se te tekme nisem udeležil, saj sva s partnerico en dan prej povila drugega otroka, hčerkico Iris.

Takoj zatem smo vodilni člani naše zveze stopili v akcijo! Zopet smo povabili vse klube, da se priključijo zvezi, organizirali smo izobraževanje za nove trenerje, naredili delavnico in uvedli skupne treninge, da bi šport dvignili na višji nivo.

Ta vikend, 25.4. je podobno tekmovanje potekalo na Madžarskem, v manjšem mestecu Kecskemet. Tam na novo klub ustanavlja kolega,Barcsik Laszlo.

Na tekmo mu je uspelo privabiti 88 tekmovalcev iz 6 držav. Ukraine, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Srbije, Slovenije in Madžarske.

No, tokrat smo iz Slovenije odpotovali 4 tekmovalci. Res da je pot do Kecskemeta trajala dobre 4 ure (nazaj zaradi večih postanokov nekoli več), in da smo morali tam prenočiti, vendar sem vseeno pričakoval še kakšnega tekmovalca iz drugih klubov, glede na to, da je bil naval na tekmo v Zagrebu tako velik.

Do danes sem razmišljal, kako naj napišem članek o Zagrebu, katere tekmovalce naj omenim, katere izpostavim, naj nove pohvalim in nekoliko podkurim, naj izkušene omenim večkrat, ker tekmujejo s težjimi utežmi in na višjem nivoju… No, pa sem se odločil, da ne bom omenil nikogar. Niti Tajde, ki je izenačila svoj svetovni rekord v vaji LongCycle s 24kg (104 ponovitve), niti Maruše in Špele, ki sta tekmovali med profesionlakami, niti Nastje, ki je prvič prestopila magično mejo 200 ponovitev v vaji Snatch s 16kg, niti Neže, ki je prvič nastopila s 24kg Kettlebellom, niti Jadranke in Kristine, ki sta nastopili na prvi mednarodni tekmi, niti Katje, ki je sploh prvič na tekmi stopila na platformo, niti Simona in Aljaža, ki sta se borila z 32kg Kettlebelloma, niti Tonija, ki poleg faksa pridno trenira in tekmuje in ša najmanj Sandro, ki je naredila fenomenalen rezultat. Ne, ne bom jih omenjal. Čakal sem, kakšni bodo odzivi. Sedaj sem že opazil, kako stvar poteka v valovih.

Ogromno navdušenje, zabava, super energija, tudi kakšna medalja, če se organizator odloči, da bo nagradil vse kategorije, od popolnih začetnikov, amaterjev pa do profesionalcev.

Potem se 14 dni fino trenira, mogoče tri tedne, mogoče cel mesec. Potem pa je potrebno s treningi nadaljevati. Ne en mesec. Niti dva. Mogoče se po pol leta že pozna napredek. In potem, ko treniramo 9 mesecev in se nam telo na trening prilagodi, ne napredujemo več iz dneva v dan… takrat se TRENING šele začne. Potem pridemo do naziva MASTER OF SPORTS! Ja, še vedno sem 100% prepričan, da lahko VSAK in VSAKA to doseže, če trenira 3x na teden. No, če trenira 3x na teden po mojem programu! Koliko časa je potrebno trenirati 3x na teden? Ne vem, mogoče eno leto, mogoče manj, mogoče več. Maruša je potrebovala 3 leta, Špela eno leto, Tajda mislim da 9 mesecev, Aleš 6 mesecev… Samotu je uspelo ob faksu v dorbem letu.

Pa da ne bo kdo mislil, da se na poti do MS nismo “zabavali” in delali tudi “funckionalnih” treningov.

To je poanta vsega, na tem nivoju je druženje z enako mislečimi ljudmi ključno! Brez ekipe se Kettlebell Liftinga ne da trenirat! Ne na tem nivoju.

Tekma na Madžarskem je pokazala in dokazala prav to! Naj samo citiram Ukrainca, Master of Sports Svetovnega razreda, ki je po 5 letih ponovno stopil na platformo: “rad imam ta šport, rad imam Kettlebell Lifting tekme, rad tekmujem in še rajši zmagujem (bil je drugi, absolutno pa tretji) in vidim kako šport napreduje.”

Čeprav nas je šlo samo 6, od tega le 4 tekmovalci, je bilo nepozabno! Pa ne zato, ker smo dobro nastopili oziroma, se dobro uvrstili. Zato, ker smo se celo pot zabavali, z zabavo nadaljevali v hotelu, potem resno naredili tekmovanje in se zabavali na poti nazaj. Pa da ne bo kdo zabave zamešal z nezdravim načinom življenja! Zabavali smo se, ker je energija tako pozitivna, ker smo sami enakomisleči na kupu, čeprav je razlika v letih tudi 30 let, čeprav je razlika v izobrazbi kar nekaj stopenj, čeprav je razlika na bančnem računu kar nekaj ničel… V temu športu smo VSI ENAKI! Vsi si enako želimo, vsi se spodbujamo, vsi trenriamo, vsi za enega, eden za vse!

Kdo je zmagal včeraj? Ne vem, nimam pojma in me tudi ne zanima. Naša ekipa se je odlično odrezala, pa čeprav ni padel niti en osebni rekord.

Zadnjih 10 let sem se precej ukvarjal s problemom, kako v Kettlebell Lifting v Sloveniji privabiti več ljudi. Problem je, da sem se ubadal z napačnimi ljudmi. Z nešportniki! Ne me narobe razumeti, mogoče je kdo treniral kakšen šport prej.. mogoče celo dva ali tri (saj ne da to pomeni dober znak). Ukvarjal sem se s fitnes centri, katerih cilj ni razvijati tekmovalce ampak širiti program, dobivati ideje in ponujati “Kettlebell Lifting”.

Tokrat sem se odločil, da nekoliko spremenim prijeme. Naslednjih 5 tednov bom trikrat tedensko objavil plan treningov! Treningi bodo sestavljeni iz 5 enot, ki bodo sestavljale en mikrocikel, ki pa ga bomo potem še dvakrat zavrteli in dobili lep makrocikel. Od tam naprej boste pa že znali nadaljevati, a ne 😉

Do konca letošnjega leta bodo v Sloveniji še 4 tekmovanja pod okriljem Kettlebell Šport Zveze Slovenije. Znotraj teh tekem bomo iskali najboljše tekmovalce, ki bodo konec leta z nami odpotovali na Irsko na svetovno prvenstvo pod okriljem organizacije IUKL. Tam lahko nastopajo samo člani zveze in znotraj teh bomo naredili močno ekipo. Lani smo v Hamburgu osvojili tri odličja, letos ciljamo še na kakšno medaljo več.

Upam da prihaja nov val, novih, pozitivnih ljudi, ki jim je cilj dvigniti Kettlebell Šport na višjo raven!

Comments are closed.

Spletna stran Kettlebell Slovenija © 2010-2017